GASTRO PASÁŽ, BRATISLAVA

GASTRO PASÁŽ, BRATISLAVA

 

Vývoj na trhu a nové trendy iniciovaly vznikl nového food courtu v obchodním centru. Neosobní, hlučný a nudný zážitek je již minulostí, návštěvníci si chtějí po nákupech příjemně posedět. Prostor, který se zvětšil téměř trojnásobně, je dobře čitelný a jednotný, i když v sobě skrývá materiálové variace a členitost.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Pavel Suchánek, Michal Suchánek, Ivan Nemeth a Irakli Kakhadze, SUCHÁNEK ARCHITEKTONICKÁ KANCELÁRIA, s.r.o., www.psarch.sk)

Myšlenka nového food courtu vznikla z velkých změn na trhu, na které bylo třeba reagovat. Především je to odchod velkého hypermarketu a nedostačující kapacita starého food courtu. Nový food court by měl reagovat na současné a budoucí trendy v obchodu a gastru. Tradiční food courty s jednoduchými restauračními jednotkami a centrálním prostorem na sezení poskytuji neosobní, hlučný a nudný zážitek. Dnes více než 50 % návštěvníků obchodního centra považuje jídlo za důležitou součást jejich návštěvy a v budoucnu to bude hlavní důvod jejich návštěvy. Obchodní centrum se stane místem, kde budou lidé trávit své volné chvíle
a naplní své volnočasové aktivity a potřeby.

Pozice nové gastro pasáže vzešla z několika vyhledávacích studií mezi lety 2014 a 2016
a následovala vypsaná architektonická soutěž v první polovině roku 2016. Užitková plocha nové gastro pasáže je přibližně 3x větší než starý food court. Nová poloha v sobě skrývá několik nevýhod, které bylo třeba zohlednit při návrhu. Je to zejména přístup z boční “servisové” uličky a chybějící dvojpodlažní prosklená fasáda orientovaná do parku. Prostor
k dispozici je 72 metrů hluboký, 24 m široký a 12 m vysoký. Hloubka prostoru byla asi největší výzva. Velký objem poskytoval velké příležitosti.

Projekt začíná vykřičníkem. Pro orientaci a identifikaci jsme umístili na hranici obchodní uličky skulpturální objekt “UFO”, který je viditelný z pohledu diváka. Středová komunikační osa vtahuje návštěvníky dovnitř a zve je objevovat záměrně nečitelný prostor. Po levé straně se nachází lavice s kaskádovým květináčem a vpravo tribuna, která ústí do exteriérové terasy, jež nabízí výhled na Galvaniho ulici. Tribuna svým tvarováním vytváří perspektivní zkratku, která přibližuje zadní prostory a vnímání jinak příliš dlouhého prostoru. Naproti velkolepé tribuně se nachází menší tribuna vklíněná mezi dvě restaurační jednotky. Gastro Pasáž nabízí nevšední a unikátní prostorový zážitek. Na první pohled ne celkem čitelný prostor v sobě skrývá materiálové variace, různorodé prostory a výhledy.

01.03.2020