GARSONKA JAKO OBČASNÉ ÚTOČIŠTĚ, PRAHA

GARSONKA JAKO OBČASNÉ ÚTOČIŠTĚ, PRAHA

 

Neutěšený stav původní garsonky dal prostor k tomu, že se na ničem, co v bytě zůstalo, nemuselo lpět. Zadáním bylo zrekonstruovat byt pro potřeby rodinné firmy tak, aby ho členové rodiny s přáteli mohli používat při pracovních či kulturních návštěvách metropole. Vznikl moderní funkční prostor v přírodních odstínech v kombinaci s neutrálními barvami.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Renata Pápai, DESIGNDOMA.CZ, www.designdoma.cz)

Byt z doby ze 60. let  byl pořízen ve své původní podobě ve velmi zanedbaném stavu. Dispozicí garsonka vyžadovala kompletní rekonstrukci, včetně stavebních prací, výměnu elektro a instalatérských rozvodů a otopného systému. Neutěšený stav dal prostor k tomu, že se nemuselo lpět na ničem, co v bytě zůstalo. Zadání investora při pořízení bytu bylo zrekonstruovat garsonku pro potřeby rodinné firmy tak, aby členové rodiny a jejich rodinní příslušníci mohli byt používat jako apartmán při pracovních či kulturních návštěvách Prahy s noclehem až pro 5 osob najednou. Vstupní prostor garsonky, i když se dělí o svou funkci s malou, ale plnohodnotnou kuchyní, nepůsobí stísněně díky velké zrcadlové stěně. Centrální prostor tvoří ložnice oddělená od místnosti laťkovou stěnou, která tak navazuje na malý jídelní stůl a obývací prostor s rozkládací pohovkou a extra spaním na patře pro dětské nocležníky (zde přibyde ještě ochranná síť). Původně malá neútulná koupelna s vanou a umyvadlem se proměnila v luxusní koupelnu s prostorným sprchovým boxem a toaletou, která byla dříve na chodbě. Do chodby a koupelny se dostalo denní světlo pomocí nadsvětlíků nade dveřmi. Všechny úložné prostory v bytě jsou maximálně využity (např. postel s výklopným úložným místem, peřinák za rozkládací pohovkou, 90cm hluboká skříň pod spacím patrem pro předměty větších rozměrů, běžná šatní skříň, bar v místě pod TV, zabudovaná pračka se sušičkou, úložný nábytek v chodbě atd.). Vše tedy přispívá k běžnému chodu dočasné domácnosti na ploše o velikosti 30 m2. Byt má rovněž prostornou terasu. Rekonstrukce trvala se všemi stavebními a zařizovacími pracemi s přestávkami jeden rok.
Použité materiály – dřevěný dekor lamina Halifax s kombinací bílého lesku na nábytku (vše Egger), podlaha - termoplastický polyuretan Egger Design+, neutrální dlažba středního formátu, bílá perleťová mozaika, zrcadlové plochy, dostatek osvětlení..

05.03.2020