FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

DŘEVOSTAVBA VE STODOLE, LOUBÍ

Původním záměrem bylo postavit novostavbu vedle stodoly. Ten však nebyl úřady schválen, a proto byla dřevostavba vyřešena vestavbou do zadní části stodoly. V prostoru původního mlata vznikl přirozeně obytný prostor s otevřeným ohništěm. Moderní udržitelný interiér se tu snoubí s původní stavbou, respektuje minulost a je současně provázaný s přítomností.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Martin Kalhous, Adam Jirkal, Jerry Koza, Tomáš Kalhous, ATELIER SAD s.r.o., www.ateliersad.cz)

Interiér stodoly v obci Loubí je specifický a unikátní v mnoha ohledech.

Původní záměr investorky byl postavit novostavbu vedle stodoly a tu využívat jen jako skladový prostor. Záměr neprošel přes územní plán, proto bylo přistoupeno k revitalizaci samotné stodoly a přizpůsobení na rekreační bydlení.

Architektům se líbila jednoduchost a strohost původní stavby, rozhodli se ji zachovat v největší možné míře. Interiér vyřešili vestavbou dřevostavby do míst původních peren – zadní část stodoly. Interiér je tedy z poloviny řešen touto dřevostavbou – jsou tu dvě ložnice, koupelna, toaleta, technická místnost a z vnější strany dřevostavby kuchyň. V prostoru původního mlata, tedy mezi vraty, vznikl přirozeně obytný prostor – jídelna nebo obývák s otevřeným ohništěm. Otevřené ohniště bylo jedním ze základních prvků zadání. Realizoval jej pan Hořánek z Prahy, opravdový mistr v oboru.

K vestavbě dřevěné chaty uvnitř stodoly se přistoupilo z několika důvodů. Jedním z nich byla finanční náročnost úpravy kamenné stavby s ohledem na energetickou únosnost stavby. Požadavkem bylo i maximální využití materiálů z lokálních zdrojů. Modřínové palubky jsou ošetřeny japonskou technikou ochrany dřeva opalováním. Prosvětlení a provzdušnění interiéru je řešeno štítovou perforací obvodových stěn, v čelní stěně vzniklo nové okno, díky kterému byl interiér obohacen o nový výhled. Celou stavbu realizovala sesterská stavební firma MY76 s.r.o. Přesvědčením atelieru SAD je, že kvalitního výsledku nelze dosáhnout pouze dokonale propracovaným návrhem, ten musí jít ruku v ruce s pečlivým a řemeslně naprosto zvládnutým provedením. Ideálem je co nejužší spolupráce projekčního a realizačního týmu. To se v tomto případě podařilo právě díky zapojení vlastní stavební firmy, což z různých důvodů – ať už rozhodnutím investora, z kapacitních důvodů, časových apod. – není vždy možné. 

Konstrukce: rámová, dřevovláknitá izolace, tloušťka stěn 200mm, masivní smrkové fošny, modřínové palubky, na zdi stodoly použit písek z místních zdrojů, vše řešeno původními technologickými postupy

Moderní interiér v původně hospodářské budově, přizpůsobení funkce interiéru, zachování původního, respekt k minulosti, provázání s přítomností, udržitelnost.

22.09.2020