RODINNÝ DŮM V ÚDOLÍ DYJE, ZNOJMO

Na svažitém terénu v proluce mezi rodinnými domy vyrostl dům, který je navržen na půdorysu úzkého obdélníku s orientací na sever. Krásné výhledy do údolí řeky Dyje a na protilehlé skalní svahy jsou největší devízou obytného prostoru. Světlý interiér s moderními designovými doplňky je v kontrastu se zelenými plochami, které dům nejen obtékají, ale také pokrývají v podobě zelené střechy.

(kategorie: Soukromý interiér - novostavba; autor a přihlašovatel: Ladislav Kuba, Tomáš Pilař, Norbert Walter, KUBA&PILAŘ ARCHITEKTI s.r.o., www.arch.cz/kuba.pilar)

Pozemek je prolukou mezi rodinnými domy, které tvoří nábřeží řeky Dyje. Terén pozemku je velmi svažitý, má původní terasovou úpravu s kamennými stěnami. Nad protějším břehem se zvedá skalní stěna se Znojemským hradem, rotundou sv. Kateřiny a kostelem sv. Mikuláše. Okolní zástavba je velmi různorodá, jedná se především o rodinné či bytové domy, jedno nebo dvoupodlažní. Forma navrženého rodinného domu je nejvíce determinována tvarem, profilem a orientací pozemku. Jeho minimální šířka, velká strmost svahu a orientace na sever udávají základní tvarové parametry objektu. Dům je proto navržený na půdorysu úzkého obdélníku, který ctí převažující uliční čáru ze severní strany a odstupy od sousedních budov.

Dům má do nábřeží 3 nadzemní podlaží, do svahu podlaží jedno. Severní část domu, která je orientovaná do nábřeží, je zkosená a tvoří šikmou střechu navazující na střechy sousedních domů. Zbývající část vrchní hmoty pokračuje střechou plochou. Střecha je po celé své ploše zelená a opticky přechází do stoupající zahrady. Do zelené plochy střechy jsou vyříznuté dva asymetricky umístěné okenní otvory dětských pokojů a obytného prostoru. Východní stěna hmoty je vysunutá a ustoupená, umožňuje tak prosvětlení ložnice a prostoru chodby ve 2.NP. Hlavní obytný prostor je umístěný v nejvyšším podlaží a je propojený s venkovní terasou a zahradou na jižní straně. Díky tomu, že obytný prostor není po celé své délce dělený, může využívat jak jižní slunce procházejícího ze zahrady prosklenou stěnou jídelní části, tak výhledy na sever do údolí. Právě krásné výhledy do údolí řeky Dyje a na protilehlé skalní svahy s významnými historickými památkami Znojma jsou největší devizou obytného prostoru a celého rodinného domu.

Vjezd i vchod do domu je z nábřežní ulice. Podél domu je navrženo venkovní schodiště pro zajištění dostupnosti teras a zahrad nad domem. V 1.NP je parkování jednoho vozidla zajištěno v garáži, na této úrovni je také technická místnost s tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou. Vedle vstupu je umístěna pracovna prosvětlená z nábřeží velkým oknem. Ve 2.NP je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, pokoj pro hosta, 2 dětské pokoje, velké koupelna a místnost pro domácí práce. Ve 3.NP je obytný prostor, do kterého je vsazený uzavřený box se záchodem a spíží, do boxu je vestavěná část kuchyně a krb. Kuchyňský pult rozděluje obytný prostor na severní část s pohovkami a krbem, a na jižní část s jídelním stolem s možností otevření na venkovní terasu.

Nosné konstrukce domu jsou ze železobetonu a oceli. Fasádní obklady jsou z hliníkových černých plechů. Okna v celém domě jsou z hliníkových rámů, boční stěna vnitřního schodiště je složená z mléčného profilového skla. Skladby zelené střechy je složená z několika vrstev drenážních, filtračních a ochranných fólií.

Dům je vytápěný tepelným čerpadlem země-voda, má vnitřní teplovzdušné větrání s rekuperací.

21.09.2021

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše