DŮM UPROSTŘED LESŮ

Milovník přírody s pozemkem uprostřed lesů si přál mít svoji chatu, která by byla v úzkém kontaktu s okolním lesem, byla by ekologická a s fotokomorou, kde tráví dlouhé zimní večery. Na konstrukci byl vybrán konopný beton, se kterým nejsou v České republice velké zkušenosti. Interiér je navržen tak, aby návštěvník mohl proplouvat prostorem a zcela splýval s okolní přírodou.

(kategorie: Soukromý interiér - novostavba; autor a přihlašovatel: Lina Koníček Bellovičová, www.linabellovicova.cz)

Nejvíc mu sluší, když prší a z kopců se paří mlha.

Nejvíc má rád, když je všude plno, on otevře velká okna, a stejně jako vzduch, lidi proudí sem a tam.

Nejvíc ho baví měnit porost podle počasí.

Nejvíc miluje být domovem na tomto místě, schovaný uprostřed rozkvetlé louky, hluboko v lese.

Majitel domu miluje přírodu. Měl pozemek uprostřed lesů a přál si mít svoji chatu. Podmínkou bylo, aby dům byl v co největším kontaktu s okolním lesem, aby byl ekologický, a aby v něm byla fotokomora, kde rád tráví zimní večery.

Po procesu formování zadání přišel moment rozhodování o materiálu a klient měl hned jasno, konopný beton. Pro mě jako architekta to byla obrovská výzva a nelehký úkol. S materiálem nejsou v České republice zkušenosti. Naučená švýcarsko-japonská preciznost trpěla, byl to boj a pro mě další skvělá škola. Zároveň mě materiál fascinoval svými vlastnostmi, dlouholetou historií, možností vrstvení a následně i tím, že si takový dům může člověk postavit sám. Tak se také stalo, za pomoci rodiny a přátel. Materiál mnoho let petrifikuje a odčerpává ze vzduchu oxid uhličitý. Má výborné izolační schopnosti , je recyklovatelný, odolný vůči škůdcům, ohni i plísním. Stavba je difuzně otevřená.

Dům LO je koncipován jako dva perforované kameny, mezi nimiž vzniká volný prostor. Vše je ukryto pod deskou. Kolem obytného prostoru se nachází 2 ložnice s koupelnou se vstupem do domu. Okna v obytném prostoru se zasouvají do předstěny v interiéru tak, aby se bezbariérově propojil interiér a exteriér. Dům je podsklepený. V suterénu, do něhož se vchází odsunovací terasou, se nachází technická místnost, společenská místnost, fotokomora a sklad. Dům je vytápěn zbytkovým teplem z grafických karet pro těžbu kryptoměny, které jsou umístěny v technické místnosti. Z touhy klienta trávit venku co nejvíce času i za deště, má dům terasu schovanou pod střechou po celém svém obvodu. Střecha je přikryta zeleným kobercem, aby dům co nejlépe splýval s přírodou, a zároveň byl izolován. Dům je navržen tak, aby bylo maximálně využit jeho prostor a aby minimálně narušoval okolní přírodu svojí přítomností, postupem času by rád srostl s okolím.

Interiér je navržen tak, aby návštěvník mohl proplouvat prostorem, který je v přízemí bezbariérový. Stěny mezi jednotlivými místnostmi jsou tvořeny vysokými skříněmi, které schovávají vše důležité pro fungování domácnosti. Vytápěná anhydritová podlaha propojuje všechny místnosti.

Kuchyň je vyrobena z válcované oceli, atyp na míru, který pomáhal vyrábět sám majitel a jeho kamarád. Odtah par na ostrůvku je odveden podlahou ven. Na bocích jsou vysoké skříně z břízové překližky, ve kterých je kávovar, lednice s mrazničkou a trouba.

Stěny v koupelně jsou ručně dělané z marockého štuku. Úložné prostory ve dřevěných skříních schovávají pračku, sušičku, úklidovou místnost, skříň na drogerii a ručníky a shoz na prádlo do sklepa. Vana je vyrobena na míru z betonu, je velká, protože společné koupáni ve vaně je pro majitele tradicí. A to máte vidět, když se sejde více dětí!

Hlavní ložnice má svoji velkou šatnu. Do budoucna může sloužit jako dětský pokoj s psacím stolem pod oknem.

Díky oknům je dům v co největším kontaktu s přírodou. V každém pokoji je minimálně jedno a každý výhled je pečlivě vybrán. Největší okna jsou v obytném prostoru a posouvají se za předstěnu. Po jejich otevření se kuchyň s jídelnou najednou ocitne venku, ale pod střechou. Ideální pro léto a letní deště.

Na střeše je zemina s kačírkem, rozchodníky a nálet bylin z louky.

Střecha tak pomáhá v létě udržovat příjemnou teplotu a dům postupně strůstá s okolím, jak bylo záměrem.

Plocha přízemí: 80 m2

Plocha sklepa: 80 m2

FOTO: Boys Play Nice

21.09.2021

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše