FINALISTA KATEGORIE - INTERIER ROKU SOMFY

FINALISTA KATEGORIE - INTERIER ROKU SOMFY

 

DEPO BUSINESS PARKING, BRNO

Bývalá výrobní budova Chemoplastu se postupně přeměňuje na industriální kanceláře. Cílem je nabídnout nájemcům unikátní místo vytvořené na klíč a proměnit areál do podoby postindustriálního, avšak moderního nízkoenergetického objektu. V budoucnu by to měla být adresa, která bude v rámci Brna alternativou pro klasické administrativní office parky.

(kategorie: veřejný interiér III; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing. arch. Markéta Míčová, Ing. arch. Stanislav Hýbl, FANDAMENT ARCHITECTS s.r.o., www.fandament.eu)

Bývalá výrobní budova Chemoplastu, kde se vyráběly hračky značky CHEVA a známý hrací stolní fotbal, se postupně pod taktovkou Fandament Architects přeměňuje na industriální kanceláře. Zrekonstruovaná část výrobní budovy se nachází v 1. patře a na 950m2 skýtá šest stylových kanceláří. Cílem je zrekonstruovat celou budovu a každému nájemci nabídnout unikátní prostor pro své podnikání na klíč a proměnit celý areál do podoby postindustriálního, avšak moderního nízkoenergetického objektu.

V roce 2018 započala rekonstrukce bývalé výrobní haly, s vizí vybudovat opravdové industriální ateliéry, určené zejména pro kreativní profese z řad architektů, grafiků, fotografů apod. Při rekonstrukci zůstal zachovaný železobetonový skelet a pro docílení co nejnižší spotřeby energií byl objekt zateplen a proběhla výměna výplní otvorů. Podlaha byla vyrovnaná anhydridem a pokryta stěrkovou podlahou.  V kancelářích jsou mezipatra tvořená ocelovými rámy s výdřevou stropu.

Nábytek a vybavení kanceláří jsou v duchu industriálního stylu, vyrobené na míru. Nosná skeletová konstrukce z monolitického betonu byla otrýskána a zůstává jako přiznaná. Stejně tak jsou přiznané cihly nabarveny černou barvou. Okna i dveře byly vyrobeny na míru v jednotném stylu. Okna jsou tvořena téměř pravidelným rastrem. Rozvody elektřiny viditelně vedou po nosných sloupech, stejně tak vzduchotechnika zůstala nezakrytá. Barevnost interiéru kombinuje tmavé stěny, beton, lesklé černé povrchy, doplněné o světlou podlahu, skleněné příčky a dřevěný nábytek s konstrukcí z roxoru.

Cílem proměny objektu je vytvořit adresu, známé místo v blízkosti městského okruhu Brna, které bude v rámci Brna alternativou pro klasické administrativní office parky.

22.09.2020