IT KANCELÁŘ V PRAZE NA VINOHRADECH

Byty a podkroví prvorepublikové vily se postupně změnily v kanceláře, které však neměly jednotnou koncepci. Záměrem investora bylo sjednotit interiér tak, aby vzniklo reprezentativní sídlo firmy. Mezi místnostmi byly vytvořeny nové vazby, z každé kanceláře vede cesta do dvou dalších a každé patro nabízí přímý výstup do exteriéru.

(kategorie: INTERIÉR ROKU SOMFY - kanceláře, huby a coworkingová centra; autor a přihlašovatel: Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Ivan Boroš, EDIT! ARCHITECTS, www.editarchitects.com)

Prvorepubliková vila se v posledních dvaceti letech postupně proměnila z objektu pro bydlení v ryze kancelářský objekt. Zásahy, které měly ze tří bytů a podkroví udělat kanceláře, však probíhaly postupně a nerespektovaly jednotnou koncepci. Záměrem investora proto je vilu provozně a vizuálně sjednotit a vytvořit tak reprezentativní sídlo IT firmy.
Návrh bere na vědomí stávající členění objektu a jeho konstrukční limity, zároveň však chce potvrdit vilu jako sídlo jedné kompaktní firmy se silnými vnitřními vazbami. Přicházíme proto s několika jednoduchými dispozičními principy, které vilu propojí od střechy až po zahradu. Tím nejzásadnějším je provozní sjednocení objektu ve všech patrech. Pracuje se vždy v největších a nejsvětlejších místnostech, poslední větší místnost slouží k setkávání. V menších místnostech se
odpočívá, nebo telefonuje. Mezi místnostmi vytváříme nové vazby, z každé kanceláře vede cesta do dvou dalších a z každého patra pak vede přímá úrovňová propojka do exteriéru. Stávající schodiště do podkroví přesouváme nad existující dřevěné schody. I kanceláře v podkroví, doposud zcela nezávislé, se tak mohou aktivně účastnit provozu ve vile.
K potvrzení dispozičního zónování v jednotlivých patrech vytváříme dvojici dřevem obložených stěn, které proběhnou od sklepa až po podkroví. K tomu obnovujeme původní historické detaily, repasujeme dveře, vše ladíme do světlých decentních barev. Následně do prvorepublikově noblesního interiéru vkládáme modré, zelené, žluté a červené schody a další kontrastní prvky, které
potvrdí, že se jedná o sídlo mladé IT firmy.
Návrh se v propojovacích ambicích nezastaví ani o obálku budovy. Půdní prostor se otevírá na samotnou střechu, kde vzniká terasa s výhledem na spodní část Vinohrad. Zároveň v přízemí dojde k otevření vily směrem do zahrady. Ta byla v rámci rekonstrukce, v intencích původního návrhu F.A. Libry, upravena tak, aby mohla sloužit práci a neformálním schůzkám zaměstnanců.

21.09.2021

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše