FINALISTA KATEGORIE - INTERIER ROKU SOMFY

FINALISTA KATEGORIE - INTERIER ROKU SOMFY

 

ATELIER RONY PLESL, PRAHA

V Karlíně jsou dva ateliéry, které byly pro majitele nevyhovující, a tak si je vzájemně vyměnili. Razantní proměna nového ateliéru Ronyho Plesla spočívala v tom, že do centra dispozice byla umístěna vestavba. Je to takový hybrid – stroj, který v sobě ukrývá dutiny, výřezy, otvory a absorbuje i technické funkce. Současně schovává rušivou instalační šachtu a sloupy.

(kategorie: veřejný interiér III; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Josef Pleskot, Ing. arch. Michaela Košařová, Ing. arch. Michaela Zucconi, AP ATELIER, www.apatelier.cz)

V Šaldově ulici jsou 2 ateliery, jeden z nich patří Ronymu Pleslovi, druhý architektovi Vladanu Běhalovi. Ronymu byl ten jeho malý a Vladanovi naopak ten jeho velký.  

Původní architektův atelier s showroomem byl přestavěn na atelier pro designera a umělce Ronyho Plesla.

Zásadní proměna prostoru tkví v razantní vestavbě a v rozhodnutí jejího umístění do centra dispozice.

Vestavba je důsledná od podlahy po strop. Je to takový divný hybrid – stroj, který v sobě ukrývá dutiny, výřezy, otvory, absorbuje i technické funkce.

Vestavba také schovává rušivou instalační šachtu a novodobé betonové sloupy, které staticky posilují původní litinové sloupy. Zdvojení sloupů způsobilo konstrukční chaos a do interiéru přivedlo neklid.

Veškeré stavební povrchy byly sjednoceny. Původní cihelné klenby jsou nyní abstraktně bílé, tak jako stěny ( nové i původní .) Bylo docíleno dokonalého neutrálního pozadí pro umělecká díla.

Zajímavostí je podlaha, o které se dlouho debatovalo, výsledek je dílem řízené náhody.

Na stávající betonovou podlahu byla nalita vrstva laciné hodně zředěné barvy ( eternal) se špetkou zelené. Po zaschnutí vznikl – očekávaný náhodně vzniklý efekt mramorového povrchu.

Bonusem interiéru je lodžie, ze které je výhled do vnitrobloku, ale není z ní přístup do volného prostoru. Avšak vzhledem k tomu, že lodžie je na terénu, bylo možné zabudovat přirozeně rostoucí zeleň přímo do ní. Vznikla v ní zelená oáza. Na lodžii je umístěna malá venkovní kuchyňka. Posezení u cedrového stolu, který byl použit z předchozího Ronyho atelieru. Byl rozměrově upraven a přichycen na nosné sloupky lodžiové fasády.

Prostor atelieru slouží jako galerie, kde Rony Plesl vystavuje nejen svá díla, ale také práce svých kolegů – spřízněných umělců. Rony má svou intimní pracovnu v patře. V přízemí je pak prostor pro jeho spolupracovníky. (Zázemí ateliéru a sklad tvoří útroby vestavby.)

22.09.2020