DŮM V JINONICÍCH S VLAŠSKÝM KROVEM, PRAHA

DŮM V JINONICÍCH S VLAŠSKÝM KROVEM, PRAHA

 

Nejstarší kamenná část spletence prostor byla ponechána a k ní přistavěn nový dům. S původním tvaroslovím domu lehce kontrastuje současné minimalistické pojetí. Interiéru dominuje dřevo ve své přírodní podobě. Hlavní obytná místnost se otevírá do krovu, jehož vlašské krokve se stávají významným interiérovým prvkem.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl, Veronika Indrová, ATELIER 111 ARCHITEKTI s.r.o., www.atelier111.cz)

Úzká ulice s částečně dochovaným ospalým charakterem starých Jinonic se v jednom místě rozevírá v plácek se studní. V jeho čele stál opuštěný dům, hmotový slepenec, jehož pozdější neuvážené přístavby převyšovaly původní přízemní objekt. Soubor těchto drobných stavení, vyskládaných ve svažité zahradě, se nacházel ve velmi zanedbaném, neobývatelném stavu. V návrhu ponecháváme pouze nejstarší kamennou část orientovanou do ulice. Skrze ní je možné vystoupat do hlavního obytného podlaží, rozprostírajícího se ve dvou nových hmotách. Nejvyšší část věnujeme dětem. Všechny obytné prostory, včetně dětských podkrovních pokojů, mají přímou návaznost na prosluněnou svažitou zahradu, od ulice odcloněnou vlastním domem. Starou a novou část spojuje z vnějšku v celek jednotná barevnost štukové omítky i režná keramická taška na střeše. O stáří jednotlivých částí domu napoví zejména detail; s původním tvaroslovím lehce kontrastuje současné minimalistické pojetí.

Interiéru dominuje dřevo, dub a smrk ve své přírodní podobě. Zachovanou přízemní hmotu s hlavním vstupem do domu obnažujeme až na původní cihlu a vkládáme silný prvek točitého schodiště. Bílá kovová konstrukce je vyložena dubovým obkladem. Spojovací chodba, skrze jejíž prosklený strop můžeme vnímat celé navržené souhmotí, je sjednocena dubovou podlahou se zbývajícím prostorem. Hlavní obytná místnost se otevírá do krovu, jehož vlašské krokve se stávají významným interiérovým prvkem. Pracovní zákoutí s výhledem do ulice lze oddělit posuvnou stěnou z bělené biodesky. Smrková biodeska se dále propisuje interiérem v dřevěné stěně s knihovnou a především o patro výše v dětských pokojích s vlastní půdičkou na hraní. Obklady a dlažby navrhujeme jednotně hexagonálního tvaru.

04.03.2020