DŮM S VÝHLEDEM NA BRNĚNSKOU PŘEHRADU, BRNO

DŮM S VÝHLEDEM NA BRNĚNSKOU PŘEHRADU, BRNO

 

Dvoupatrový domek ze sedmdesátých let byl původně určen k rekreaci. Rekonstrukce probíhala v tzv. společenském patře, kde se nachází obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem. Bylo zapotřebí změnit dispoziční řešení, prostor prosvětlit a sjednotit různorodost povrchů a použitých materiálů.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Václav Navrátil a Ing. arch. Jan Sedláček, SENAA, www.senaa.cz)

Řešený prostor se nachází v rodinném domě na pozemku s přímým výhledem na brněnskou přehradu. Jedná se o dvoupatrový domek ze sedmdesátých let určený původně k rekreaci. První patro je společenské, ve druhém patře jsou dvě ložnice a koupelna.  Zadaným předmětem rekonstrukce bylo právě první patro a to obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem. V původním stavu trpěla společenská místnost především na nedostatek prosvětlení a špatnou orientaci prostoru. Dispozice je navíc poměrně hluboká a schodiště ukusuje podstatnou část místnosti. Prostoru také nepomáhala přílišná různorodost a nesladěnost povrchů.

Obývací pokoj s kuchyní jsme pojali jako jeden celek s různými zákoutími. Celý interiér je proveden ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují. Sjednocením barev a povrchů jsme roztříštěnou místnost spojili v jeden společný prostor. Ten ovšem není monotónní -  při okraji pokoje jsme vytvořili několik zálivů pro různé příležitosti, činnosti a nálady.

Každý pobytový kout je krom jiného definován jiným světelným prostředím a také výrazným svítidlem. Dřevěné schodiště jsme částečně zakryli pohledovou policovou stěnou, která kromě schodů ukrývá i netušené úložné prostory – police jsou hlubší, než se zdají. Záda této knihovny jsou částečně plná a částečně volná, takže vizuální propojení se schodištěm zůstalo zachováno. Nevýhoda schodiště, vytvářejícího nevyužitelný prostor byla obrácena ve výhodu. Další úložné prostory jsou umístěné pod sedací soupravou při nejhlubší stěně dispozice.

 Výrazná změna se odehrála v kuchyňském koutě, kde jsme dvě malá, vysoko umístěná okna nahradili jedním pořádným, které přidalo do místnosti světlo navíc a výhled do zahrady, do zeleně, kterým se teď můžou uživatelé domu při práci v kuchyni kochat. Ke zlepšení vnitřní pohody přispělo také nově zavedené podlahové topení a především výměna původních špatně táhnoucích kachlových kamen za nová, funkční krbová kamna.

Hlavním záměrem celé změny bylo zvýšení celkového komfortu a dodání prostoru jeho vlastní charakter. Na výsledku se ukazuje především to, že i s malým prostorem se mohou dít velké změny.

16.03.2018