S DUBOVÝM SRDCEM V HOLEŠOVICÍCH, PRAHA

S DUBOVÝM SRDCEM V HOLEŠOVICÍCH, PRAHA

 

Původní dispozice bytu 3+1 byla díky zbourání všech příček a novému uspořádání změněna na 4+1. Zůstal pouze nosný sloup uprostřed, který je určitým podpůrným „kmenem“ držícím celý dům. Od myšlenky centrálního kmene začali architekti utvářet celý interiér. Kmen rozšířili, využili jako úložné prostory a odtud vede cesta do každé z místností. Vše je centralizované a přehledné.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Michal Janáč, Ing. arch. Martin Náhlovský, Ing. Jan Jadrníček, MASTER DESIGN s.r.o., www.master-design.cz)

Bytový dům je ve staré zástavbě v Holešovicích. Velká výhoda bytu spočívá v jeho nosném systému. Nosná konstrukce stavby je tvořena železobetonovým skeletem a díky tomu nejsou v bytě žádné nosné stěny. Jediný nosný prvek je sloup zhruba uprostřed dispozice. Původní dispozice byla 3+1.

Požadavek klienta byl na dispozici 4+1. Mohli jsme vše vybourat a začít znovu. Každá místnost tak má dimenze přesně dle svých potřeb. Vše se mohlo řešit s přesností na centimetry.

Základní myšlenku nám vnuknul stávající sloup. Je určitým podpůrným „kmenem“ držícím celý dům. Od myšlenky centrálního kmene jsme začali utvářet byt. Kmen jsme rozšířili a vybavili jej úložnými prostory. Okolo kmene se pomocí kruhového pohybu pohodlně dostanete nejkratší cestou do kterékoliv místnosti v bytě. Vše je centralizované a přehledné. Ucelený kruhový pohyb je navíc atraktivní jednak pro děti a dále i pro dospělého návštěvníka – za každým rohem se skrývá nový pohled. Kmen je tvořen dřevem, takže i tento je proveden v dubové dýze. Byt tak dostal své dubové srdce.

Další práce probíhaly na ostatních místnostech, kde byla snaha v každé vytvořit nějaké vtipné a kreativní řešení.

Hala

Prolínají se zde bílé a dřevěné stěny. Je zde spousta úložných prostor ve vestavěných skříních. Bezúchytkové řešení všech skříní v bytě a dveře ve skrytých zárubních umocňují čistotu těchto velkých ploch.

Obývací pokoj + kuchyně

Kuchyňská linka ve tvaru „U“ není prostorově náročná a je přehledná a ergonomická. Vaření navazuje na jídelní stůl a má výhled do obývacího pokoje. Díky tomu je rodina stále pohromadě a v očním kontaktu. Nika v obývacím pokoji byla jako stvořená pro knihovnu integrovanou do zdi. Umístěním sedačky pod okno se uvolnila dispozice a umožnila poskytnout posezení pro 5 osob.

Ložnice

Vestavěné šatní skříně jsou umístěny podél celé jedné stěny. Pravidelný rastr dvířek ponechává opět prostor v maximální čistotě. Po stranách postele jsou opět úložné skříně spojené s funkcí nočních stolků se skrytými lampičkami pro noční svícení. Jediná volná stěna je ponechána pro fotografie z dovolených. Postupně se počítá s jejich rozšířením po celé ploše stěny.

Koupelna

Požadavek na velký sprchový kout a vanu se podařilo vměstnat do prostoru pod 5m2. Obklady a dlažby jsou v klidných pískovcových odstínech. Baterie, háčky a ostatní doplňky  mají kubický charakter.

WC

Při návrhu jsme vytvořili niku, kde bylo nejdříve plánováno umístit vázu nebo jiný dekorativní předmět. Během jednání klient sám navrhl, že vlastní malého krokodýla jako staré rodinné dědictví ležící dlouhá léta „bokem“ a že by toto místo mohlo být tím pravým. Na architektuře je krásné, že akce vyvolá reakci. Nápad jednoho člověka vede k nápadu druhého a společně vytvoří to, na co by jedinec sám nikdy nepřišel.

Pracovna

Je místností jednak pro práci a koníčky, ale také pro ubytování návštěv. Bylo nutné zde umístit rozkládací sedačku a pracovní stůl. Klientovou velkou vášní je hra na kytaru a tak jsme zde umístili dřevěnou stěnu vytvořenou z podlahových prken, kde jsou jeho „klenoty“ důstojně umístěny.

Dětský pokoj

Rodina má 2 hodně malé děti. Tento pokoj se v příštích létech bude dynamicky vyvíjet. Nyní použité dětské postýlky a přebalovací pult brzy nahradí běžné postele, psací stoly a hrací prostory.

 

01.03.2019