DŮM S ČERVENOU PUMPOU

DŮM S ČERVENOU PUMPOU

 

Klienti se rozhodli přestěhovat z Prahy, a proto zrekonstruovali dům s velkým jabloňovým sadem a výhledem na Říp. Do vysněného interiéru si přáli všechny nové technologie a moderní materiály, současně však chtěli zachovat vesnický charakter budovy a její kouzlo. Rozsah plánované rekonstrukce neustále narůstal, ale červená pumpa na svém původním místě zůstala.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Poledníček, Ing. arch. Anna Linková, Ing. Radek Eis, Stanislav Janíček, AT DESTYL s.r.o., www.destyl.cz)

Zadání:

Klienti vlastnili dům v malé vesnici s výhledem na Říp a velkým jabloňovým sadem, kam se jezdili o víkendech rekreovat. Místo jim přirostlo k srdci a rozhodli se, že dům z gruntu opraví a z Prahy se na toto kouzelné místo přestěhují na trvalo. Zadáním bylo zrekonstruovat dům tak, aby v co největší možné míře splňoval technologické i estetické požadavky současné doby a zároveň byl zachován vesnický charakter budovy a její kouzlo. V samotném interiéru mělo jít o zajímavou kombinaci tradičních a moderních prvků. Moderní prvky zde měly ruku v ruce s prvky jako cihelná klenba vytvářet ucelený, útulný dojem.

Postup rekonstrukce:

Během odhalování původních konstrukcí i v průběhu bouracích prací se opakovaně naráželo na velice špatný stav budovy. Jako nevyhovující byl vyhodnocen původní krov i strop, statické trhliny měly i původní klenby. Dům neměl základy, nosné stěny nebyly mezi sebou provázány a měly značné problémy se vzlínající vlhkostí. Rozsah plánované rekonstrukce stále narůstal a s mírnou nadsázkou nám zůstala pouze původní červená pumpa.

Nakonec byl tedy dům postaven od základu znovu. I tak byl zachován tvar i dispozice původního objektu a podařilo se zrealizovat i klenby přesně tak, jak byly v původním stavení.

Velikost:

V přízemí domu se kromě obývacího pokoje s kuchyní nachází ložnice pro hosty. V patře je pak dětský pokoj, pracovna se šatnou a hlavní ložnice. Celková užitná plocha domu je 229 m2.

Materiály:

Dům je stejně jako původní objekt omítnut, zachovány jsou i šambrány kolem oken. Nově vybudovaná část, kde se nachází hlavní vstup, je obložena kamenem. Jde o vzor opuky, která se v dané lokalitě těžila. Na střechu této části a na vikýře je použit falcovaný plech v antracitovém odstínu. Stejně jako v interiéru se zde pracuje s principem vyváženého kombinování dobových prvků s těmi moderními.

Speciality:

-Velice nás potěšilo, že i v dnešní době umí řemeslníci postavit zděnou klenbu.

-Další zajímavostí je konstrukce zakrytí bazénu. Jedná se o posuvnou terasu.

-V interiéru je zajímavostí část vykotlaného kmene jabloně zalitá v pryskyřici. Jedná se o umělecké dílo, které jsme dávali dohromady s umělcem Matějem Veselským. V zrcadle schodiště jsme chtěli vytvořit dominantní prvek. Výsledkem je vydlabaný kmen stromu zalitý pryskyřicí a zavěšený na měděné trubce, kterou je protažen led pásek. Tato „socha“ tak zároveň plní funkci svítidla.

- Obývací pokoj s kuchyní jsou propojené v jeden celek průhledovým krbem.

29.03.2021