DĚTSKÉ LÉKAŘSKÉ CENTRUM SMAJLÍK, OLOMOUC

DĚTSKÉ LÉKAŘSKÉ CENTRUM SMAJLÍK, OLOMOUC

 

Dětské lékařské centrum se nachází v nové nadstavbě sídlištního zdravotního střediska. Autoři zvolili prosvětlenou a výraznou formu interiéru, který je navržen pro děti. Má funkci velké herny a je rozdělen na několik zón. Všude je dostatek světla a interiér působí pozitivní atmosférou.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Martin Vyorálek, Martin Hudák, Matěj Batko, ATELIER3M, www.atelier3m.cz)

Našim úkolem bylo vytvořit kompletní návrh a vizuální identitu dětského lékařského centra nacházejícího se v nové nadstavbě zdravotního střediska situovaného v sídlišti. Námi vytvořený prostor se skládá z přístupové chodby, jedné společné čekárny a tří pediatrických ordinací.

 Na základě zadání jsme zvolili prosvětlenou a výraznou formu interiéru přizpůsobenou dětskému pohledu, a navíc jsme mu vložili funkci velké herny s několika zónami. Díky velkým oknům a světlíkům je všude dostatek světla a interiér působí pozitivní atmosférou.

Dominantním prvkem celého prostoru je obklad z lakované březové dýhy s aplikovanou grafikou, opatřený otvory pro upevňování destiček, na kterých jsou různé dětské motivy, písmena, číslice a společně tvoří obří deskovou hru. Celý systém jsme aplikovali nejen na vybavovací předměty čekárny (sezení pro rodiče, přebalovací pulty), ale i do samotných ordinací, kde je otvory opatřena většina vybavení a mobiliáře (kartotéka, psací stůl, pracovní linka apod.).  Na této platformě si mohou děti, rodiče, sestřičky i lékaři vytvořit společně vlastní čekárnu a ordinaci plnou dětských motivů i aktuálních vzkazů (Ahoooj děti, hurá prázdniny!), navíc s interaktivním a vzdělávacím přesahem.

Dalším důležitým spojovacím prvkem se stala barevná vinylová podlaha, která svým atypickým střihem zabíhá do všech místností. Slouží nejen jako vzor, ale také jako podklad pro aplikované grafiky znázorňující hry. V přístupové chodbě skákací panák s čísly a parkoviště pro kočárky, v čekárně nejznámější stolní hra Člověče nezlob se! v nadživotní velikosti. Trasa samotného „Člověče“ je přizpůsobena půdorysu čekárny a definuje její dělení do jednotlivých zón. Do středu jsme umístili sezení pro rodiče, po obvodu vstupy do ordinací a různé hrací zóny, velká žíněnka pro batolata, domečky s čalouněným interiérem, kreslící koutek, přebalovací pult. Vše podtrženo výraznými grafickými motivy, smajlíky, symboly, které byly následně použity v marketingu a společně tvoří jednotný vizuální styl dětského lékařského centra.

03.03.2020