DEJVICKÝ MEZONET V PŮDNÍ NÁSTAVBĚ, PRAHA

DEJVICKÝ MEZONET V PŮDNÍ NÁSTAVBĚ, PRAHA

 

Byt je určen pro dlouhodobý pronájem, a tak bylo záměrem ponechat jej nezařízený, vybavený pouze kvalitními spotřebiči a plně funkční kuchyňskou linkou. O to více bylo nasnadě pohrát si s detaily a vyladit interiér tak, aby stavěl na účelné dispozici vymezeného prostoru, na kvalitních materiálech a neotřelém designu.

(kategorie: novostavba; autor: Petra Stein, STEINDESIGN, www.steindesign.cz, přihlašovatel: NORTRAFIC s.r.o., www.nortrafic.cz)

Nová přístavba mezonetového bytu 3+kk o velikosti 78 m2 se nachází v půdní nástavbě zrekonstruovaného prvorepublikového domu. S ohledem na lokalitu Dejvic a požadavků památkové péče, bylo nutné zachovat v exteriéru klasický charakter domu. Interiér měl být naopak, dle přání investora, pojat poněkud netradičně.

Byt je určen pro dlouhodobý pronájem, a tak bylo záměrem, ponechat jej nezařízený, vybavený pouze kvalitními spotřebiči a plně funkční kuchyňskou linkou. O to více bylo nasnadě pohrát
si s detaily a vyladit interiér takovým způsobem, aby stavěl na účelné dispozici vymezeného prostoru, na kvalitních materiálech a neotřelém designu. Noví nájemci tak mohou stávající design buď umocnit či nenásilně zahrnout do stylu, jež jim bude plně vyhovovat.

Byt se skládá z obývacího pokoje a kuchyně, jež je spojena do tzv. obytné části. Vítaným benefitem je prostorná terasa, která na obytný prostor plynule navazuje a je situována do klidné části dvora. Spojení obytné části s terasou bylo rozhodujícím elementem situovat tyto místnosti interiéru
do vyššího patra mezonetu. O patro níže nalezneme dvě ložnice, koupelnu, samostatné WC
a technickou místnost. Oba pokoje jsou orientovány do klidného dvora. To se ukázalo,
s ohledem k povrchu “kočičích hlav” na silnici před domem, jako dobře promyšleným tah.

Půdní byt je korunován šikmou střechou. Tato šikmina se zvláště v obytné části jevila jako velmi problematické místo. Nikoli však pro designérku Petru Stein ze studia Steindesign, pro kterou
se stala výzvou a jak ona sama říká: “ volal tento netypický kout po osobitém pojetí.”
Proto vznikla pod šikmým prostorem atypická kuchyňská linka, které vévodí chladný betonový povrch dvířek, šedě podbarvená skla, to vše zjemnělé dekorem dubového dřeva. Jelikož si designérka potrpí na detaily, dbala na to, aby se jednotlivé prvky – geometrické tvary, propisovaly v celém interiéru. To je patrné na krytkách zábradlí i skleněném předělu za mycím centrem, které mají tvar čtverce. Dále se v celém bytě objevují černé čtvercové vypínače
a zásuvky. Výzvou pro truhláře byla extrémně velká police ve tvaru trojúhelníku, jež svým objemem a designem vyvažuje “vykouslý” trojúhelníkový prostor nad linkou, nemluvě o polici
na pracovní desce, jež kopíruje zešikmený tvar. S ní se truhláři opravdu natrápili.

A možná právě díky snaze a lásce, kterou do interiéru designérka i řemeslníci vložili, vydržel byt
v nabídce pronájmu, jen několik málo hodin.  

04.03.2020