CULTURE BISTRO, POPRAD

CULTURE BISTRO, POPRAD

 

Bistro s otevřenou kuchyní v kombinaci se showroomem spotřebičů značky Gaggenau je ojedinělým projektem v celém okolí. Prostor je funkčně rozdělený na čtyři části – hlavní místnost s cheff table, salónek, hygienické zázemí a přípravnou kuchyni. Vizuál interiéru vychází z tematiky Černého lesa (Schwarzwald), kde značka Gaggenau vznikla jako kovářská dílna.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Daniel Mäsiarčik a Ing. arch. Vladimír Lengyel, INSPIRE DESIGN s.r.o., www.inspiredesign.sk)

 

Culture bistro je konverzí a sloučením starého gastro provozu s jiným obchodním prostorem, kterému předcházela rekonstrukce fasády funkcionalistické budovy v centru Popradu, rovněž realizovaná naším ateliérem. Rekonstrukce prostor připravila pro nový provoz i v rámci exteriéru, jednak ve formě nového členění fasády v parteru, rozložení a velikosti oken, vytvoření reklamních pásů, které jsou sjednoceny s vedlejším provozem, jako i betonového schodiště v kombinaci se zelení, který vytváří filtr k rušné ulici.

Dispoziční a ideový koncept hledal jedinečné řešení, které ještě v Popradu a jeho okolí nebylo. Vzniklo bistro s otevřenou kuchyní v kombinaci se showroomem spotřebičů značky Gaggenau.

Prostor je funkčně rozdělen na čtyři celky – hlavní místnost s cheff table, salónek, hygienické jádro a přípravná kuchyň.

Do hlavní místnosti se vstupuje přímo z ulice a je viditelná z hlavní fasády, jako obrovský výklad showroomu – bistra. Dominuje v ní přes celou místnost natáhnutý cheff table 
ve stejném betonovém provedení, jako je podlaha, který v kombinaci se skleněnou podnožkou, jako jedinou nosnou částí stolu, působí monumentálním dojmem, a i přesto se jeví
v prostoru lehce a vzdušně.

Výraznou část interiéru tvoří svým designem i spotřebiče Gaggenau, pro které je bistro vystavěné jako showroom a jsou zároveň před očima návštěvníků využívány pro přípravu jídel formou zážitkové gastronomie. Zde si případný klient před koupí spotřebiče může tento produkt prohlédnout nejen jako designový prvek do jeho kuchyně, ale je i vidět jak funguje a jak chutná jídla v něm připravená.

V zadní části s oknem do dvora na terasu je salónek, prostorově spojený s hlavní místností, ale je možné ho vizuálně oddělit pomocí závěsu. Vytvoří tak unikátní dramatický prostor
s kvalitami divadelního jeviště, kde je hostům ve velké pohyblivé pečící troubě možné předvést opět jiný druh kulinářského zážitku.

Vizuál interiéru bistra vychází z tematiky Černého lesa (Schwarzwald v Německu), kde značka Gaggenau v roce 1683 vznikla jako kovářská dílna, jejíž prvky se táhnou po celém prostoru bistra. Ať už ve formě dramaticky zavěšené kovadliny v centru salónku, na které si mohou návštěvníci udělat fotku na sociální sítě, anebo formou opáleného cedrového šindele na stěnách, který do prostoru vnáší element ohně kovářské pece.

Prostor nabízí i příchuť samotného Černého lesa, který tvoří stromořadí z masívních kmenů jedlí, bříz a borovic mezi salónkem a hygienickým jádrem, do kterého se les postupně přenáší. Doplněný je i živým přírodním prvkem ve formě popínavých rostlin spuštěných z původního trámového stropu, který umocňuje celkový dojem.

Architektonický detail naznačující danou tematiku dotvářejí i kukačkové hodiny, které se také zrodily v Černém lese, anebo ruční kované hřebíky s vytepaným číslem 1683 (rodným rokem firmy Gaggenau), jež jsou využity jako věšáky pro návštěvníky.

Hloubku a dodatečnou mystiku lesa je možné číst i v množství šedých zrcadel rozmístěných
po bistru, které pomáhají z jednoho bodu vnímat všechny chutě prostoru. Příkladem mohou být police nad barem, které ve spodní části disponují tímto zrcadlem a pomáhají tak hostům dívat se kuchařům přímo do hrnce.

Poslední, neveřejnou částí je přípravná kuchyň, která občasným otevřením dveří obsluhy umocňuje kontrast čistoty bílé kuchyně a silné, ohněm ošlehané kovářské dílny.

05.03.2020