BYT VE STODŮLKÁCH, PRAHA

BYT VE STODŮLKÁCH, PRAHA

 

Investor přišel s jasnou představou jak byt zrekonstruovat. Nová dispozice bytu vyřešila všechny neduhy z minulých zásahů. Zvětšily se koupelny, přibyla komora, prádelna, vytvořily se nové úložné prostory, které bytu značně chyběly. Industriální koncept zasáhl do celého bytu včetně barev. Žlutá barva oživuje celý interiér a vnáší do něj barvu slunce.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Marek Povolný a Ing. arch. Dagmar Zimová, ARCHITEKTONICKÉ STUDIO GAMA, www.archgama.cz)

Investor zakoupil 110m2 velký byt v Praze Stodůlkách a přišel s dost jasnou představou, jak jej zrekonstruovat. Dokonce si svou představu graficky zpracoval a představil nám toto řešení. Snažil se maximálně zachovat původní dispoziční řešení, původní podlahy a zařizovací předměty. Bohužel byt prošel již dříve jednou rekonstrukcí a byl velmi nešťastně řešen.

Nakonec jsme se společně domluvili a udělali dost radikální řez tak, aby nová dispozice vyřešila všechny neduhy bytu. Zvětšily se koupelny, přibyla komora, prádelna, vytvořily se nové úložné prostory, které bytu značně chyběly a vytvořila se nová logická komunikační osa.

Z původního řešení tak nakonec zbyly pouze dřevěné podlahy a umyvadlo zlaté barvy, které si přál investor zachovat.

Nový koncept dostal industriální nádech, na kterém jsme se poměrně záhy shodli, že by interiéru slušel.

Jelikož jsme zbourali skoro všechny zdi, muselo se stavět vše znovu. Chtěli jsme novými příčkami dostat do interiéru texturu a rozhodli se pro přiznaný zdící materiál. Neomítané betonové tvárnice splnily tento záměr. Byly doplněny surovými pozinkovanými dveřmi bez barevné povrchové úpravy, pouze s bezbarvým lakem.

Industriální koncept zasáhl do celého bytu včetně barev. Žlutá barva je signální a používá se v továrnách pro upozornění či výstrahy. Výborně doplňuje „tovární“ vzezření chodby a zároveň prostor bez oken prosvětluje a vnáší do něj barvu slunce. Ve stejném barevném odstínu jako podlaha jsou i veškeré truhlářské konstrukce v chodbě i kuchyňský ostrůvek, který silně kontrastuje s bílým zbytkem kuchyně.

Tento projekt bylo jedno velké dispoziční cvičení, které jako bonus přineslo zajímavou estetiku.

29.03.2021