BYT VE FUNKCIONALISTICKÉ HAASOVĚ VILE, BRNO

BYT VE FUNKCIONALISTICKÉ HAASOVĚ VILE, BRNO

 

Zadáním pro architekty bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve vile z roku 1930, která byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu. Ústředním motivem opakujícím se v celém bytě je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch Jan Vojtíšek a Ing. arch. Jakub Staník, STUDIO AEIOU s.r.o., www.aeiou.cz)

Zadáním bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, zvané Haasova vila a navržené architektem Ernstem Wiesnerem. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, ze které je výstup na hlavní terasu. Stavební úpravy řeší maximální využití prostoru vzhledem k požadavkům investora, a to odstraněním nenosných příček a vložením dřevěného boxu s hygienickým zázemím uprostřed dispozice. Probouráním části nosné zdi dochází k žádoucímu propojení kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje. Vzniká vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě.

Ústředním motivem, opakujícím se v celým bytě, je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.

Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+KK a celkově proměnit byt v prostornější. Proto koncept v mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou rozdělit místnost na ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce. Každá stávající nika či volný prostor byly maximálně využity jako úložný.

Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, v podání slunečních lázní, záhonů s extenzivní či intenzivní zelení (oboje odkaz Wiesnerova záměru), posezení s grilem a dětského koutku. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout "dům se zahradou na střeše".

16.03.2018