BYT SE ZIMNÍ ZAHRADOU, PRAHA

BYT SE ZIMNÍ ZAHRADOU, PRAHA

 

Autoři se rozhodli vytvořit byt podle jejich představ, bez estetických i ekonomických limitů potenciálních klientů. Byt, který odráží jejich představu o bydlení pro dva lidi s moderním životním stylem. Interiér zařídili nábytkem a osvětlením z jejich oblíbených obchodů a doplnili autorským nábytkem, jídelním stolem vytvořeným právě pro prostor zimní zahrady.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Peter Požár a Ing. arch. Julie Kopecká, spolupráce Jana Hučíková, DELICODE s.r.o., www.delicode.cz)

Tenhle byt jsme netvořili pro konkrétního klienta. Rozhodli jsme se, že si vytvoříme byt, jak s dispozicí  tak i interiérem, podle naších představ bez estetických a částečně i ekonomických limitů potencionálního klienta. Byt, který je naší představou o bydlení pro 2 lidi s moderním životním stylem. Byt se nachází v atraktivní vilové čtvrti Ořechovka v krásné činžovní vile se zahradou a zabírá téměř celé patro. Původní stav byl neutěšený, nevhodně přepříčkovaný, se zanedbaným sociálním zázemím, v podstatě neudržovaném stavu. Každopádně nás ale přesvědčil o kvalitě pro život jeho stále citelný duch buržoazních elegantních bytů. Koncept dispozice jsme postavili tak, aby nové zásahy byli co nejmenší, jak rozsahem tak objemem. Takže koupelna, šatna a wc jsou sdruženy do pevné formy a prostor ložnice, jídelny a obytné místnosti s kuchyní jsou naopak otevřeny a se vzájemnou vizuální vazbou. Byt má několik motivů, které tvoří jeho charakter. Prvním jsou původní ale repasované vícekřídlové dveře s replikami grafických skel. Takto jsou řešeny vstupní dveře do bytu, dveře do ložnice a dveře do zimní zahrady – jídelny. Druhým motivem se stala zelená barva omítky. Při stavebních pracích jsme objevili první původní barevnost. Nechali jsme ji v původní patině škrábané malby. Třetím a zásadním motivem byla samotná zimní zahrada. Její absolutně nestandardně řešené otvíraní oken a netypičnost podlahy nás fascinovali. Okna jsou pásová, průběžná po celém obvodu fasády zimní zahrady. Povedli se kompletně rekonstruovat i se speciálním mechanizmem vertikálního výsuvného otvírání, které je typické spíš pro anglofónní oblasti než pro centrální Evropu. Podlaha má restaurátorsky rekonstruovaný původní červený xilolitový povrch typický pro výstavbu v období první republiky. Tyto hlavní motivy jsme doplnili už naším, soudobým designem s lehkou inspirací moderny. Vstavěný nábytek kuchyně a skříně jsou s povrchem v laku světlé šedé barvy, kuchyňský ostrůvek je obložený velkoformátovými dlaždicemi z bílého mramoru. Koupelna je obložená terazzovými dlaždicemi černé barvy a to i včetně stropu. Otevřená šatna je z černě mořené dýhy s úchytkami z leštěného hliníku, které jsme si nechali poslat z Anglie. Interiér jsme zařídili pár kousky nábytku a světel z naších oblíbených designových značek, které jsme doplnili i naším autorským nábytkem, jídelním stolem vytvořeným jedinečně pro prostor zimní zahrady, je z černě mořené dýhy skládané do rastru a nohy jsou z ocelové konstrukce s komaxitovým černým povrchem.

FOTO: Studio Flusser

 

30.03.2021