BYT S VANOU V LOŽNICI, PRAHA

BYT S VANOU V LOŽNICI, PRAHA

 

Předmětem kompletní rekonstrukce bytu v domě ze začátku padesátých let bylo vytvoření jednoduchého a současného interiéru ke krátkodobému pronájmu. Autorka změnila dispozici bytu a přesunula kuchyň do obývacího pokoje. Koupelnu propojila s ložnicí, kde umístila volně stojící vanu. Základními barvami v interiéru je šedá a modrá v kombinaci s bílou.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Kristýna Bělohradská, BĚLOHRADSKÁ TOMSOVÁ ARCHITECTS)

Předmětem kompletní rekonstrukce bytu v domě ze začátku padesátých let na Praze 3 bylo vytvoření jednoduchého a současného interiéru ke krátkodobému pronájmu.  

Základem návrhu byla změna dispozice a přesun kuchyňské linky do největšího pokoje. Vznikl zde obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývací částí. V místě původní kuchyně byla nově umístěna ložnice, přímo propojená s koupelnou,  jejíž součástí je i volně stojící vana. Vstupní hala se rozšířila o balkón do světlíku, aby zde mohla vzniknout nika s lavicí a věšáky.

Hlavními výtvarnými prvky, které se v interiéru opakují, jsou industriální strukturovaná šedá velkoformátová dlažba, cementová stěrka a na zakázku vyrobený nábytek z modrošedé lazurované překližky. Zbytek interiéru je laděn do bílých tónů, včetně repasovaných původních dveří a transparentních závěsů z přírodního materiálu.

Na podlaze ve vstupní hale, na wc a v ložnici s koupelnou je velkoformátová strukturovaná dlažba, která přechází i na stěny sprchového koutu. Naopak stěna za solitérní vanou je pojednána v cementové stěrce. Protilehlá stěna je  koncipována jako šatní skříň se zabudovanou nikou pro postel. Tato atypová nábytková skříňová stěna je v lazurované překližce s nádechem do modra. To vše je doplněno závěsy v bílém odstínu.

V obytné části je stěna za kuchyňskou linkou v cementové stěrce, zbytek místnosti je naopak laděn do světlých tónů. Jsou to krémovošedá skandinávská geometrická tapeta na stěně za sofa a opět bílé závěsy před oknem. Na zakázku vyrobená kuchyně je pojednána  ve stejném materiálu jako knihovna v obývací části a jako zbytek atypového nábyku v celém bytě. Nasvěcují ji svěšené žárovky na textilních kabelech.

Volně stojící mobiliář je minimalistický, v černých a bílých tónech, doplněn je svítidly ve skandinávském stylu, které spolu s přisazenými světly vytváří různé světelné scény a dotvářejí celkovou atmosféru interiéru.

16.03.2018