BYT S ODDĚLENOU DENNÍ A NOČNÍ ZÓNOU, BRATISLAVA

BYT S ODDĚLENOU DENNÍ A NOČNÍ ZÓNOU, BRATISLAVA

 

Při návrhu interiéru bylo hlavním požadavkem vytvoření vzdušného moderního prostoru v minimalistickém designu, který bude odrážet současné trendy bydlení. V bytě bude po rekonstrukci bydlet mladá rodina. Záměrem architekta bylo vytvořit samostatné denní a noční zóny pro nerušený rodinný život.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Marek Abramovič, ABRAMA ARCHITEKTI, s.r.o., www.abrama.sk)

Řešený třípokojový byt o výměře 83 m²se nachází v bytovém domě z 50. let v Bratislavě.

Základním požadavkem při návrhu interiéru bylo vytvoření vzdušného moderního prostoru,
v minimalistickém designu, který by reflektoval současné trendy návrhů interiérů. Byt je určen pro mladý pár zakládající rodinu.

Architekt využil skutečnosti, že objekt bytového domu má sloupový železobetonový nosný systém
s nenosnými vnitřními příčkami, díky čemuž bylo možné upravit dispoziční řešení bytu. Záměrem při návrhu bylo vytvoření samostatné denní a noční zóny s neprůchodnými místnostmi. K vytvoření samostatných zón byly potřebné i dispoziční změny v rámci bytu.

Přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou se oddělila denní část od noční, a zároveň byl vytvořen vzdušný a otevřený prostor určený ke komfortnímu trávení času. Jako akcent v prostoru působí přiznaný železobetonový překlad s posuvným policovým regálem. K dosažení závětří vstupu byla navržena nábytková sestava plynule přecházející do obývací části a pro optické zvětšení vstupní haly velkoplošné zrcadlo.

V místě bývalé kuchyně se odstraněním komory vytvořil prostor pro plnohodnotnou místnost, momentálně sloužící jako pracovna, která má do budoucna funkčně splňovat všechny požadavky klientů na dětský pokoj, případně ložnici, kde se bude nacházet dostatek úložného prostoru.

Noční část je dále tvořena prostornou ložnicí otočenou do tichého vnitrobloku, WC místností a koupelnou. V té nastaly radikální změny, byla zvětšena na úkor ložnice a původní vana byla nahrazena sprchovým koutem, u kterého bylo potřeba vyřešit odvodnění žlabu. Prostornost koupelny je umocněna použitím nadrozměrného zrcadla, ze kterého vystupuje umyvadlová sestava společně s vodovodní baterií. K podpoření výsledného efektu byly navrženy velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezespárová polyuretanová podlaha.

Jedním z problémů bylo vyrovnat se s rozdílnou výškovou úrovní jednotlivých místností, místy dosahující až 15 cm jako i s rozdílnými původními skladbami podlah. Aby bylo možné dosáhnout jednotnou úroveň podlahy a taktéž bezprahový přechod do místností, bylo potřebné dorovnat výškový rozdíl mezi místnostmi. Ze statického hlediska se přistoupilo k vytvoření dřevěného nosného roštu. Jako zvuková izolace byl mezi nosný rošt použit písek z původní skladby podlahy. Na rošt byly osazeny OSB desky ve dvou vrstvách, na které se lepily dřevěné parkety.

 

Barevně je byt laděn do světlých barev a přírodních materiálů. V celém obytném prostoru je použita dřevěná vlysová podlaha uspořádaná do stromečku. V koupelně a WC je navržena hedvábně šedá polyuretanová podlaha. Stěny v celém bytě jsou minimalisticky řešeny bílou výmalbou, místy doplněné o obrazová díla. K dosažení čistých linii byly v celém bytě navrženy bezzárubňové dveře s výškou dveřního křídla 2150 mm doplněné o zapuštěné soklové lišty.

Nábytek v celém bytě je řešen atypově s důrazem na odkládací prostory. Policová sestava v chodbě a kuchyňská linka je hedvábně šedé barvy v kombinaci s dřevěnou dubovou dýhou. Ta je použita
i na obývací stěně. Jako protiváha k dýze je zde použita černá nika s vystupující TV skřínkou, která odkazuje na černou kuchyňskou zástěnu. K dosažení maximální estetiky prostoru byly prvky jako el. rozvodna, vnitřní jednotka klimatizace a rozvody topení ukryté v nábytku / zasekané do zdiva. Taktéž koupelnové vodovodní armatury jsou řešeny jako podmítkové. Nad okenními otvory byly navrženy kastlíky, ve kterých jsou umístěny stínící rolety bez řetízků.

V rámci nábytku byly architektem navrženy atypické prvky, jako např. jídelní stůl s betonovou podnoží, posuvný policový regál, držáky na ručníky s integrovanými zásuvkami a kovový sušák
na ručníky ve sprchovém koutu.

05.03.2020