BYT S NÁDECHEM INDUSTRIÁLU, TATRANSKÉ ZRUBY

BYT S NÁDECHEM INDUSTRIÁLU, TATRANSKÉ ZRUBY

 

Rodina se rozhodla trvale usadit v Tatrách, a proto oslovila architekta, aby pro ni navrhl nový obytný prostor, moderní a současně útulný. Speciálním požadavkem byla vana v koupelně, terasa na střeše a krb v nejvyšším poschodí. Díky propojení exteriéru a interiéru vznikl byt, který připomíná rozlohou dům.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Mgr. Art. Michal Seman, SEMAN ARCHITEKTI, www.mseman.sk)

Přání investora bylo vytvořit nový obytný prostor pro rodinu, která dosud sice Tatry pravidelně navštěvovala, ale nyní se zde rozhodli usadit. V plánu bylo vytvořit moderní, útulný prostor s industriálním dotekem, který odkazuje na technické památky Tater - lanovky a pod. Materiálově jsme byli na jedné vlně, tedy přírodní materiály a materiály ve své přirozené podstatě. Speciálním požadavkem byla vana v ložnici, terasa na nevyužívané střeše a samozřejmě krb na nejvyšším patře!

Interiér bytu se rozprostírá na 129 m2, nová terasa má téměř 28 m2. Plochu bytu tvoří denní část (obývací pokoj, jídelna, kuchyň, chodba / hala) a noční část (dětský pokoj, pokoj pro hosty / pracovna, ložnice, koupelna, toaleta / prádelna). Původní interiér byl rozdělen dvěma hrubými nosnými zdmi a zvláštní byla dlouhá nudná chodba napříč celým bytem. Nosné otvory se podařilo šikovně zvětšit a docílit tak jednotu mezi kuchyní a obývacím pokojem. Chodba se tak stala součástí obytného prostoru, který ústí je do jídelny před terasou, kde je nádherný výhled na Tatry. V pokojích se využil prvek, který se kdysi používal v československých interiérech, a to je peřiňák v záhlaví postele. V tomto bytě se v něm podařilo skloubit dvě funkcionality: nočního stolku a úložných prostor pro pracovní stůl. Zároveň vytváří jakýsi tepelný izolant mezi postelí a obvodovou zdí. V obývacím pokoji dominuje cihlová stěna v kontrastu s betonem na protější zdi, čímž se odkazuje na stavební materiály celé stavby.

Hrubá stavba interiéru probíhala počátkem roku v zimě, což trochu zkomplikovalo stavební práce, hlavně vysoušení betonu. Podlaha se kladla na dvakrát kvůli zbytkové vlhkosti, která se zřejmě držela v předtím nerovnoměrně vytápěných prostorech. Šikovní mistři nasbírali litry a litry vody, která se hromadila jako déšť v Tatrách - nikdy nevíte, kdy začne a skončí. Původní fasádu nepodařené přístavby se podařilo vylepšit, vnést symetrii do průčelí, a navíc vytvořit terasu s výhledem jaký se těžko hledá. Propojením interiéru a exteriéru tak vznikl byt, který připomíná rozlohou dům. Původní elektrické topení fóliemi jsme vyměnili za systém tzv. suché podlahovky, kterou pohání elektrokotel, skrytý v kuchyni. Vzhledem k orientaci bytu na různé světové strany, má každý pokoj vlastní regulaci teploty. Akumulační krb v obývacím pokoji slouží jako sekundární zdroj tepla.

Nosným prvkem celého interiéru je dřevo. Světlou podlahu doplňuje dubový nábytek v jemném jakoby uzeném tónu. Spojení čistých jemných linii nábytku a s drsností betonových a cihlových zdí vytváří dokonalý kontrast a harmonii. Akcentem je zelená a modrá barva, ať už v podobě doplňků nebo celých stěn, přičemž na stěnu v ložnici, kde se nachází volně stojící vana můžete klidně otočit sprchu. Bílá barva připodobňující první podzimní sníh v Tatrách se nachází u podlahy a bílé jsou rovněž dveře. Na jemném šedém podkladu stěn, tak příjemně modelují prostor, který se vzájemně prolíná.

Stejně jako se mění nálady a pocity člověka, mění se i světlo v interiéru. Byly použity různé druhy svítidel, které umožňují téměř libovolnou hru světla a stínů, přičemž pokaždé ožívá jiná část prostoru. Na závěr musíme ocenit spolupráci s investorem, jeho trpělivost při realizaci, důvěru a otevřenost všem nápadům. Velmi si toho vážíme!

01.03.2019