BYT S DUŠÍ CESTOVATELE

BYT S DUŠÍ CESTOVATELE

 

Původní dispozice bytu 4+kk byla přepracována na 3+kk, díky tomu se zvětšil hlavní obytný prostor s kuchyní a vznikl dostatek úložných prostor. Investor si přál v bytě dostatek otevřených ploch sloužících na vystavení suvenýrů z cest. V obývacím pokoji byla naistalována podsvětlená dřevěná mapa ze stejné dřeviny jako je obložení stěn.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Daniel Pružina, VERSATILE s.r.o., www.versatile.cz)

Byt se nachází v novostavbě rozsáhlého bytového projektu. Stávající dispozice byla pro klienta příliš usedlá, neosobní a netvárná. Po společných diskuzích jsme dospěli k rozhodnutí celý byt od základu změnit a dispozici radikálně změnit. Všechny příčky byly odstraněny, zůstaly pouze dvě nosné železobetonové stěny a dvě instalační jádra. Původní dispozice bytu 4+kk byla přepracována na dispozici 3+kk. Tímto krokem jsme odstranili hlavní problémy stávající dispozice a dostali byt s více prostorným hlavním obytným prostorem s kuchyní a dostatkem úložných prostor.

Představa investora o interiéru bytu byla velmi konkrétní a specifická – velké množství otevřených ploch sloužících pro vystavení suvenýrů z cest, vzdušné místnosti, dostatek úložného prostoru a materiálově příjemný interiér.

Rozhodli jsme se opustit konvenci pravoúhlého členění dispozice. Chtěli jsme již při vstupu do bytu vytvořit vizuální propojení s exteriérem. Od vstupních dveří je tedy vytvořena hlavní průhledová osa směřující skrze obývací prostor na terasu. Vznikla tak postupně se rozšiřující chodba rozlévající se do hlavního obytného prostoru, která je celá obložena dřevem – na podlaze, na stěnách i na stropě. V rámci dřevěného obkladu jsou skryty dveře do místností a jsou zde umístěny niky pro ukládání upomínkových předmětů z cest.

Kuchyň přirozeně navazuje na chodbu a rozlévá se směrem k oknu. Směrem do obytného prostoru je vymezena rozšířenou pracovní plochou s barovým sezením. Na pomyslné hranici kuchyně je ukončen dřevem obložený snížený podhled a hlavní obytný prostor je otevřen do své maximální výšky. Dřevěný obklad stěn je na jedné straně ukončen kuchyní, na druhé straně dobíhá až k fasádě, kde tvoří knihovnu s posezením.

V blízkosti vstupu do bytu je umístěna komora pro jízdní kola a další sportovní vybavení, v těsné blízkosti je také malá technická místnost. Do ložnice vstupujeme přes prostornou šatnu, aby bylo soukromí v ložnici maximalizováno. Podsvícené čelo postele ve tvaru pohoří je doplněno stěrkou představující oblohu, na kterou dopadají i paprsky slunce a mění její výraz během dne. Z hlavního obytného prostoru je přístupná pracovna.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje podsvětlená dřevěná mapa realizovaná na míru ze stejné dřeviny i povrchové úpravy jako je dřevěné obložení.

03.03.2020