BYT S ARKÝŘEM V SECESNÍM DOMĚ NA VINOHRADECH, PRAHA

BYT S ARKÝŘEM V SECESNÍM DOMĚ NA VINOHRADECH, PRAHA

 

Byt se nachází ve třetím patře zrekontruovaného secesního  domu z 19. století. Nové prvky byly navrženy tak, aby nekonkurovaly secesnímu charakteru domu, ale čistě a klidně ho doplňovaly. Díky výraznějším změnám fasády do dvora došlo k vytvoření příjemné ložnice s novým prosklením k podlaze a novým balkónem.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Magdalena Rochová, Ing. arch. Radek Jaroušek, JRA JAROUŠEK ROCHOVÁ ARCHITEKTI, www.jra.cz)

Byt se nachází v třetím patře námi kompletně navržené rekonstrukce secesního domu s obytnou částí orientovanou do ulice.  Bytový dům je situovaný v Praze na Vinohradech v blízkosti Riegerových sadů. Jedná se o standartní blok domů z 19. století. Dům je orientován severní fasádou do ulice a jižní fasádou do vnitrobloku.

Zásadní pro nás bylo zachovaní secesního charakteru domu, který se objevuje, jak v exteriéru, tak v interiéru. Hodnotné secesní prvky jako velké dvoukřídlé vstupní a interiérové dveře, vysoké stropy, teracové schody s ornamenty, zábradlí schodiště, špaletová okna směrem do ulice včetně parapetního obkladu, velké parkety, ornamentální štuky, zábradlí lodžií jsme se snažili zachovat či nahradit replikami. Nové prvky byla navrženy tak, aby nekonkurovaly secesnímu charakteru domu, ale čistě a klidně ho doplňovaly. Důležité byli pro nás i společné prostory v domě, které byly detailně navrženy.

Jednotlivé byty byly původně dispozičně komplikované, mnohokrát v průběhu let také různě měněné a zanesené.

V čtyřech patrech jsme navrhli jednotnou dispozici se dvěma podobně velkými byty na každém patře. Do tohoto bytu vstupujeme přes velkou vstupní halu, která je propojena vysokými dveřmi do hlavního obytného prostoru s kastlovými okny a arkýřem do ulice. Ze vstupní haly se vstupuje také do šatny, koupelny a do velké ložnice, která je orientována směrem do dvora.

Díky výraznějším změnám fasády do dvora, tak došlo k vytvoření příjemné ložnice s novým prosklením  k podlaze a novým balkónem. Na nově vzniklé balkóny byl použit sjednocující prvek zábradlí, který je inspirován designem původních zábradlí lodžií.

16.03.2018