BYT PRO TOMÁŠE V KOŠÍŘÍCH, PRAHA

BYT PRO TOMÁŠE V KOŠÍŘÍCH, PRAHA

 

Původním záměrem investora bylo nově koupený byt jen dovybavit, nakonec ale souhlasil s úpravami dispozičního řešení. Byt používá rodina se dvěmi dospívajícími dětmi jen k občasnému přespání, což situaci také ulehčilo. Původní tmavý byt se podařilo výrazně prosvětlit a maximálně využít původní materiály.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Viliam Ladziansky, HOTOVÝ INTERIER s.r.o., www.hotovyinterier.cz)

Záměrem investora bylo původně jenom dovybavit interiér bytu, který nedávno koupil. Původní majitelé odvezli skoro všechen použitelný mobiliář do svého nového bytu a prostor bylo potřeba znovu zařídit nábytkem. Po prohlídce bytu se nám podařilo přesvědčit investora, že vzhledem k exkluzivitě lokality stojí za to zhodnotit jeho investici lepším řešením a v rozumné míře vydolovat maximum z nabízeného prostoru.

Hlavní slabinou bytu je jeho dispoziční řešení. Denní světlo se v dostatečné míře osvětluje jenom hlavní obytnou místnost s obývacím pokojem a kuchyní. Obě ložnice jsou již „uvnitř“ stavby a mají okna utopené za exteriérovou opěrnou zdí. Kromě obývacího pokoje je proto byt poměrně tmavý. Společně se standardně řešenými dveřmi a materiály v bílo černé kombinaci, které použili původní majitelé, působil byt pochmurně - spíše jako bunkr. Pro rodinu investora se dvěma dospívajícími mladými muži je také plocha bytu něco málo přes 90m2 trochu málo. Museli jsme proto uplatnit několik ne úplně obvyklých řešení.

Situaci nám trochu ulehčilo, že investor s rodinou bude používat byt jenom ke svým sporadickým pobytům v Praze. Není tedy primárně určen k intenzivnímu celoročnímu bydlení, má ho ale umožňovat v případě potřeby. Součástí zadání byl požadavek na v rozumné míře zachování co nejvíce z původního vybavení. Dohodli jsme se proto, že elektroinstalace a koupelny ponecháme, pokud možno v původním stavu s případným upgradem.

Původní obklad koupelen z černého mramoru jsme bourat nechtěli. Ale ve stejném odstínu ho již nebylo možné sehnat. Proto jsme se rozhodli propojit jeho materiálové řešení se zbytkem interiéru obkladem stropu deskami s masivní dýhou do kterých jsme zabudovali i nové osvětlení.

Přímo nad sprchovým koutem jsme strop ochránili deskami Technistone použitými i jako pracovní desky v kuchyni.

Demontáž původních atypických interiérových prvků ze sádrokartonu a změny v dispozičním řešení si vyžádali instalaci nových podlah z dubového masivu. Celkovou změnu atmosféry, prosvětlení a optické zvětšení prostor jsme dosáhli zejména zvětšením standartních dveřních otvorů až k podhledům, použitím světlých materiálů v kombinaci z optimistickou a teple zářící oranžovou barvou. Černé detaily vzbuzující pocit v exkluzivity potom kombinace doplňují. Vše podtrženo kvalitní imitací světlého mramoru od Technistone na kuchyni a některých dalších detailech v celém interiéru.

Prostor studentského pokoje byl skutečně malý pro dvě lůžka a pracovní stůl. Hoši již mají rádi své soukromí a ve svém pokoji proto potřebují prostor. Problém jsme vyřešili skládacími lůžky s plnohodnotnou matrací, které je možné složit a ukrýt v uzavřené části knihovny. Po odzkoušení je názor uživatelů na toto řešení je pozitivní… J

Návrh elegantního ostrůvku se zavěšeným jídelním stolem bez nohou narazil na představu domácí paní o větší pracovní ploše. Nebezpečí nudného tradičního řešení bylo odvráceno originálním rozkládacím mechanizmem zabudovaným do Technistonem obložené nadstavby ostrůvku. Z ní se vysouvá přídavná pracovní plocha z masivního dřeva, která zvětšuje pracovní plochu ostrůvku skoro 2x.

Z našeho návrhu ještě zbývá zejména vybrat a instalovat obrazy a několik dalších drobností. Počítáme s nimi hlavně v obývacím pokoji, kde jsme pro ně připravili výrazné velké plochy. To ale není jen na nás. Bez nich to ještě stále není ono….

14.03.2018