BYT PRO NOVOMANŽELE, PRAHA

BYT PRO NOVOMANŽELE, PRAHA

 

Byt si novomanželé nadělili jako dárek do společného života a jelikož práci autorů znali, nezasahovali do úprav, pouze zadali své požadavky a přišli až byl byt kompletně dokončen. Po rekonstrukci je byt funkčně rozdělen na dvě části. Ve společenské části bytu je dominantní obytná kuchyně. Na protilehlé straně nového dispozičního řešení je umístěna soukromá část, tedy ložnice a dětský pokoj.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Eva Eisenreichová, Ondřej Žák, Soňa Formanová, FOREVA ARCHITECTS s.r.o., www.facebook.com/forevaarchitects)

Tato rekonstrukce měla od začátku hezký náboj - byt si novomanželé nadělili jako dárek ke společnému životu. A protože naši práci znali, s plnou důvěrou nás nechali na základě požadavků vytvořit studii interiéru a následně vést celý průběh rekonstrukce bez jejich přítomnosti. A tak klienti přišli do svého nového domova až ve chvíli, kdy byl dokončen.

Bytová jednotka byla původně řešena značně nekoncepčně, rozhodli jsme se tedy provést rozsáhlé dispoziční změny. Zásadním požadavkem investorů bylo zkapacitnit byt tak, aby mohl v budoucnu sloužit i rozrůstající se rodině. Zadání ozvláštnilo přání umístit do interiéru infrasaunu.

Po rekonstrukci je byt funkčně rozdělen na dvě části. Společenská část bytu je napojena na prostorný balkón a dominantní roli hraje obytná kuchyně, stěžejní prostor pro častá setkávání. Obývací pokoj je záměrně umístěn v koncové poloze interiéru tak, aby nabízel pocit bezpečí a soukromí. Oddělit jej lze dvoukřídlími posuvnými dveřmi s prosklením, díky kterému se i při uzavření zachovává vizuální kontakt. Důležitý jednotící element představuje podsvícený trám, procházející celou společenskou zónou. Kromě atmosférového osvětlení slouží i jako mobilní stěna – ukrývá kout na cvičení. Rozkládací pohovka a uzavíratelnost umožňuje obývací část příležitostně proměnit v hostinský pokoj.   

Na protilehlé straně bytu je umístěna soukromá část, ložnice a dětský pokoj. Tyto dvě zóny od sebe odděluje technické jádro bytu, které nabízí i výše zmíněnou saunu s přímým napojením na koupelnu. Koupelnový prostor disponuje walk-in sprchový koutem i prostornou vanou, dominují mu betonová umyvadla. Wc je umístěno samostatně. Mezi tyto místnosti se podařilo vestavět prostor pro pračku a prádelní skříň a zajistit při užívání dostatečné akustické utlumení od obytných prostor.

Zónování bytu se propsalo i do výběru povrchů. Charakteristickým materiálem je olejovaný přírodní dub, kterým jsme doplnili stávající podlahu. Kontrastně k tomu byla zvolena hexagonová dlažba v odstínech šedi, doplněna betonovou stěrkou ve stejných barevných tónech. Tvar hexagonů vnesl do interiéru zdobný detail, neubral však soudobému vzhledu interiéru. Výraznost vzoru se stala pojítkem obou zón, vývoj dekoru osobitým příběhem a dynamickou linkou prostoru. Koncentrace tmavých dlaždic má své opodstatnění u zatíženějších provozních koutů, postupné světlení a rozvolnění vzoru graduje až k čistotě motivu v prostorech pro hygienu. Detaily podtrhují tyrkysově šedé akcenty, objevující se napříč celým interiérem.

30.03.2021