BYT PRO MLADOU RODINU, JIHLAVA

BYT PRO MLADOU RODINU, JIHLAVA

 

Stávající dispozice bytu v terasovitém domě v Jihlavě byla pro investora nevyhovující. Požadoval proto komplexní rekonstrukci, díky níž by se byt přizpůsobil jeho potřebám. Důraz byl kladen na precizní detaily i moderní technologická řešení, interiér měl být částečně zařízen ve stylu hotelových pokojů.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Milica Čudková, INTERIER 71 s. r. o., www.interier71.cz)

Hlavními požadavky byly samostatná pracovna, dětský pokoj, pokoj pro hosty, úklidové zázemí a samostatné WC, terasa s venkovním krbem a posezením. Návrh měl být zpracován ve vysoké kvalitě s důrazem na precizní detaily. Byt a hlavně jeho hygienické zázemí mělo být zařízeno jako interiér hotelového typu.

Klient požadoval byt plně technicky vybavený na klíč, a to včetně drobného vybavení jako je kuchyňské nádobí, ložní prádlo, ručníky a další. Použita měla být technologie rekuperace a klimatizace s funkcí dotápění interiéru, podlahové vytápění koupelny a atria, ovládání osvětlení interiéru (stmívání), ozvučení, nové SDK stropy, kvalitní zastínění oken i automatické zavlažování zeleně okolo terasy.

Velký důraz byl kladen na rekuperační jednotky s maximálním využitím prachových i protialergenních filtrů a zvlhčovačů vzduchu. Speciálním požadavkem investora byl návrh interiéru hotelového typu s maximálním vybavením všech detailů (vyhřívání zrcadel, bidetové sedátko Aquaclean či ručníky na jedno použití). Na několika místech včetně textilií v koupelně a ložnici bylo použito logo/monogram majitele.

Rekonstrukcí bytu byl vytvořen zcela nový prostor pro mladou rodinu s užitnou plochou celkem 161,5 m2. Hlavní vstup je předsunutý k nově vytvořenému atriu prosvětlenému střechou a prosklenými dveřmi. Dále se pokračuje chodbou do obývacího prostoru s kuchyní, pokoje pro hosty, dětského pokoje, ložnice a koupelny. Po úpravě dispozice koupelny a původně technické místnosti se podařilo vytvořit malou samostatnou pracovnu pro majitele bytu. Tato je prosvětlena pevnými výkladci jak z dětského pokoje, tak z koupelny. Dále bylo vytvořeno nové WC a místnost pro úklid, venkovní terasa s krbem a nově vysázenou okolní pohledovou zelení.

Ve vybraných místnostech jsou použité francouzské transparentní napínané stropy, které jsou podsvícené nebo plné zrcadlové (např. v kuchyni). Pro nasvícení interiéru jsou použita LED svítidla a LED pásky, v určených místech se stmíváním. Zajímavostí je podlahový kanálek, který je nejen dekorační (sklo + kameny), ale i funkční (noční nasvícení komunikačních zón).

Na stěnách se objevují originální malby – v dětském pokoji je to motiv Doby ledové, v chodbě umělecký portrét rodiny.

Co se týká použitých materiálů, jedná se o přírodní materiály jako dřevo (podlahy, nábytek), kámen (obklady, výplně), sklo (dveře, obklad TV stěny a kuchyně), kov (kované k-ce, nábytek v atriu, lišty), kůže (nábytek) a speciální materiály pro vytvoření plošného nasvícení stropu a zrcadlového dojmu, jako jsou francouzské napínané stropy.

Rekuperační a klimatizační potrubí bylo vzhledem k výšce stropu řešeno v nosném překladu tak, že potrubí mělo i nosnou funkci, tzn. bylo staticky zpevněno v průřezu – velmi průkopnické řešení umožnilo dodržet vyhovující  světlou výšku místnosti.

Malby zdí jsou řešeny omyvatelným nátěrem, osvětlení interiéru LED úspornými zdroji v SDK stropu i v nábytku (zaměření na precizní detail). Originální je rovněž zabudování TV a audia/videa do plochy skleněné stěny či použití bambusu jako pohledového odstínění i jako dekorace.

10.03.2016