BYT PRO MLADÉHO MUŽE, BRNO

BYT PRO MLADÉHO MUŽE, BRNO

 

Nový majitel bytu v exkluzivní části Brna – Masarykově čtvrti se rozhodl zrekonstruovat interiér po majitelích, kteří byli fandové kovbojek a rančů. Základními prvky návrhu se stala strohost, minimalismus a zdůraznění toho, že se jedná o pánský byt. Materiálově byl zvolen beton, šedé odstíny a kontrastní černá a bílá barva.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch Irena Tomisová, IRENA TOMISOVÁ ARCHITECTS s.r.o., www.tomisova.com)

V návrhu interiéru bytu v Brně se jedná o čistě minimalistický design pro mladého muže, který se ale nebál oslovit čistě žensky obsazené architektonické studio. A spolupráce to byla velmi inspirující a přínosná pro obě strany.

Zadáním byla rekonstrukce stávajícího bytu v bytovém domě v exkluzivní části Brna – Masarykově čtvrti. Samo prostředí vybízelo k tomu, aby návrh nezůstal při zemi, ale naopak jsme se z něj snažily získat maximum a ještě víc. Původní dispozice nevyhovovala požadavkům investora na moderní a provzdušněné bydlení – neúměrně velká vstupní hala, malá uzavřená kuchyně přístupná jen z chodby a stejně tak koupelna, která byla dostupná jen ze vstupní haly nekorespondovaly s idejí investora a architektek na propojené, velkorysé a komfortní bydlení. Vše se tedy bouralo, vyhazovalo a dipozičně měnilo, včetně nových elektroinstalací a veškerých rozvodů. Došlo jednak k výměně oken – z původních bílých se stala antracitová, tak i k výměně dveří a podlahy, vše se ladilo dohromady. Bohužel i veškeré zařízení bytu muselo kompletně pryč. Původní majitelé svůj byt zařizovali dle svého snu v duchu kovbojek a rančů. Byt během let získal spoustu prapodivných zákoutí s různými dekory a zařizovacími předměty, které sice byly vhodné k původnímu stylu, ale nyní už nutně musely „ven“. Začalo se tedy od nuly. Dispozičně jsme vytvořily menší vstupní halu, obývací pokoj zvětšily díky ušetřeným metrům z chodeb a propojily jej s novým kuchyňským koutem, který se otevřel do prostoru a pocitově jste se tak ocitli najednou v dvojnásobně větším bytě. Abychom při příchodu do obývacího pokoje s kuchyní nevstupovaly přímo proti kuchyňské lince, prostor jsme opticky rozdělily nábytkovou stěnou, která slouží jako knihovna i jako stěna na TV a naopak ze strany kuchyně je zde vestavná lednice a další kuchyňské přístroje. Vstup do koupelny jsme také upravily – koupelna se přesunula na místo nevyužitého prostoru vstupní haly, spojila se s WC, aby vznikl co největší prostor, minimalizovaly se příčky a přístup se vytvořil z „předsíně“ ložnice. Nedochází k tomu, že by někdo v ložnici byl rušen – ložnice disponuje velkorysou šatnou s úložným prostorem, která rozděluje prostor právě na spaní, šatnu a přístup do koupelny s WC.

Základními prvky návrhu se stala strohost, minimalismus a zdůraznění toho, že se jedná o pánský byt. Materiálově jsme se tedy pohybovaly v betonu, šedé barvě a kontrastních barvách – černé a bílé. Černá spolu s bílou prostupují celým bytem na každém kousku nábytku, od vstupní haly po koupelnu. Dominantou se v této kombinaci stala kuchyně – celá v černém provedení. Zajímavými prvky pak jsou dvě velké stěny – v obývacím pokoji a ložnici – které jsou provedeny v betonové stěrce. Celý interiér doplňují světelné linky, které se prolínají celým bytem. Přechází ze stropů i do nábytku a vytváří tak takřka světelnou show. Vše následně doplňují už jen jednoduchá a strohá závěsná svítidla. Vše se díky vzájemně důvěře a volné ruce investora podařilo dotáhnout do posledního detailu,  a to včetně výběru doplňků.

16.03.2018