BYT NA KAMPĚ, PRAHA

BYT NA KAMPĚ, PRAHA

 

Byt v původním stavu nevyhovoval po stránce technické ani estetické. Majitelé se nebáli výrazných barev, čímž otevřeli dveře k výraznému barevnému konceptu interiéru. Při rekonstrukci byly přiznány původní ošetřené trámy. Dobové fotografie z pražské Kampy šedesátých let a blízkého okolí tvoří v bytě obrazovou galerii mixovanou se soudobými snímky.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Mirka Došlá, SELLAFURNITURE, www.sellafurniture.com)

Byt na pražské Kampě byl rekonstruován pro mladou slečnu studující v zahraničí. Byt byl v původním stavu nevyhovující po stránce technické a estetické.

Majitelé sami mají zkušenost ve svém vlastním domě s výraznými barvami a takzvaně se nebojí jít do výraznějších barevných akcentů. Tímto byly otevřené dveře k vytvoření výrazného barevného konceptu interiéru. Plánem byla optimalizace dispozic a s tím spojené stavební zásahy.

Byt se skládá ze dvou místností a malé koupelny. Hlavní místnost s výškou stropu 380 cm měla vybudované patro na spaní. První myšlenka v případě rákosového stropu vedla ke stržení a odhalení zajímavého trámového stropu, což se potvrdilo. Přínosem byly nejen přiznané krásné původní ošetřené trámy, ale především zvýšení světlé výšky stropu v patře o dodatečných 30 cm. Masivní dřevěná konstrukce na spaní nesla stopy nežádoucího odstínu dřeva díky oxidaci působením světla. Přetřením na bílý odstín došlo k výraznému odlehčení hutné hmoty spacího patra v hlavním prostoru a zároveň k pohledové unifikaci různých použitých materiálu a dřeva.

Byt byl vzhledem k umístění v přízemí domu výrazně vlhký a rozhodli jsme se k izolování vlhkosti podříznutím nejvíce exponovaných zdí.

V rámci zlepšení dispozic v hlavní místnosti se především přemístilo objemné topné těleso z původního umístění u hlavní zdi pod okno a vytvořil se prostor pro rozkladatelnou sedačku a komfortní jídelní stůl pod patrem na spaní. V části kuchyňské linky bylo zapotřebí vybudovat novou příčku mezi koupelnou a linkou a zároveň na skromném prostoru vybudovat zasunovací dveře. Nová kuchyňská linka s indukční varnou deskou respektuje styl původních špaletových oken. Propsání hexagonální dlažby z hlavní veřejné chodby domu do interiéru bytu byla již jen logická volba k nepravoúhlým stěnám. Hexagon byl využit na dlažbě a obkladu koupelny a kuchyně.

Cílem bylo nejen vytvoření atraktivního výrazného interiéru, ale také myšlenka, jak přenést architektonickou krásu a náladu malebné Kampy i do interiéru. Podařilo se dopátrat vzácné původní fotografie z roku 1962 zachycující běžný život ulic a výhledů z bezprostředního okolí bytu. Fotografie vytištěné a zarámované na míru tvoří obrazovou galerii, která je mixovaná se soudobými grafikami.

Glamour styl pro mladou slečnu dotváří zlaté akcenty a dotek vzoru jungle na polštářích a lampě vytvořené na míru tohoto projektu.

29.03.2021