BYT M13

BYT M13

 

Původně uzavřený byt autoři propojili se zahradou tím, že snížili parapety oken až na úroveň podlahy. Centrálním prvkem bytu je netradičně pojatá kuchyně s ostrůvkem. Barevnost interiéru je postavena na poctivé materialitě základních prvků – kontrastu bílých stěn a dubové podklahy v kombinaci s temným odstínem zelené kuchyně.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, spolupráce Ing. arch. Jana Filipková, Ing. arch. Matej Kurajda, GRAU, www.grau.sk)

Čtyřpokojový byt nacházející se v přízemí rodinného domu ze 70. let prošel výraznou změnou původní dispozice. Původně uzavřený byt jsme propojili se zahradou snížením parapetů oken až na úroveň podlahy. Odstranili jsme nosnou stěnu, která oddělovala severní vstupní halu od jižního obývacího pokoje a vytvořili tak otevřený proplouvající prostor spojený s kuchyní a jídelnou. Eliminovali jsme chodby, aby
co nejvíce plochy zůstalo k bydlení a minimalizovali zděné konstrukce, prostor jsme předělili materiálovou stěnou – jasanovou skříní, která poskytuje většinu úložných prostor bytu. Zároveň je reverzibilní a byt je tak v budoucnu možné přeprogramovat. Centrálním prvkem bytu je kuchyň, za kterou je vložena hygiena. Barevnost bytu
je postavena na poctivé materialitě základních prvků – bílé barvě stěn, dubové podlahy, jasanové dýhy vložené stěny a zelené barvy kuchyňské linky.

05.03.2020