BYT INSPIROVANÝ SKANDINÁVIÍ, PRAHA

BYT INSPIROVANÝ SKANDINÁVIÍ, PRAHA

 

Zadáním rekonstrukce bytu pro mladý pár bylo vytvořit jednoduchý monochromatický interiér s nádechem skandinávského stylu. Kromě designu se měnila i půdorysné rozvržení. Výtvarné řešení interiéru je založeno na kontrastu mezi světlým a tmavým pojednáním jednotlivých částí bytu.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Kristýna Bělohradská, BĚLOHRADSKÁ TOMSOVÁ ARCHITECTS)

Zadáním rekonstrukce bytu na Praze 4 pro mladý pár bylo vytvořit jednoduchý, monochromatický interiér s nádechem skandinávského stylu. Stávající byt klientům nevyhovoval jak po estetické, tak po dispoziční stránce, takže součástí kompletní rekonstrukce bylo i nové půdorysné rozvržení.

Hlavní dispoziční změnou je propojení obytné části s ložnicí a otevření celého prostoru do zeleně soukromé předzahrádky. Při vstupu do ložnice je nově umístěna šatna a mění se i rozvržení koupelny, wc a vstupních prostor. Ve vstupní hale vzniká jednolitá, bíle lakovaná skříňová stěna, která v sobě skrývá vstup do prostorné koupelny s toaletou.

Výtvarné řešení interiéru je založeno na kontrastu mezi světlým a tmavým pojednáním jednotlivých částí bytu. Ložnice, vstupní hala a obývací část jsou ve světlých tónech, naopak koupelna a záliv s kuchyňskou linkou v tmavých odstínech. Vzniká tak “černá kuchyně“ s pracovní deskou z černé opalované žuly, s antracitovou cementovou stěrkou na stěnách a velkoformátovou dlažbou ve stejném barevném tónu na podlaze. Samotná kuchyně je v tmavě šedém lakovaném provedení. Podobné materiály se opakují i v prostoru koupelny, pouze skříňka pod umyvadlem je z dubové dýhy, což spolu se zrcadlovou skříňkou vytváří útulný a zároveň současný designový prvek.

Celkové vyznění interiéru doplňuje volně stojící mobiliář ve skandinávském stylu: minimalistický bílý jídelní stůl, židle s dubovýma nohama a bílým sedákem, křesla ze stejné kolekce a jednoduché šedé sofa s lenoškou. Významnou roli hrál i návrh osvětlení. Funkční přisazená svítidla jsou doplněna lampami s textilními stínidly, závěsným lustrem nad jídelním stolem a originálními nástěnnými světly k nasvícení zarámovaných grafik. Ke zjemnění obytného prostoru přispívá závěsová stěna z přírodního transparentního materiálu, která se line přes celou délku obou místností a nechává za sebou tušit zeleň a pobytovou plochu venkovní předzahrádky.

Během navrhování byl kladen důraz na propojení obytné části s venkovní předzahrádkou. Podélně kladená prkna přecházejí ve stejných rozměrech z interiéru do exteriéru a při otevřených francouzských oknech tak obytný prostor přirozeně přechází ven. Součástí projektu byl i návrh terasy zahradní architektkou včetně výběru konkrétních keřů a rostlin.

16.03.2018