BYT DO ZAHRADY V SECESNÍM DOMĚ NA VINOHRADECH, PRAHA

BYT DO ZAHRADY V SECESNÍM DOMĚ NA VINOHRADECH, PRAHA

 

Byt se nachází ve třetím patře kompletně navržené rekonstrukce secesního domu s obytnou částí orientovanou do dvora. Byt byl původně dispozičně komplikovaný a v průběhu let také různě měněné a zanesené. Rekonstrukcí došlo k vytvoření prosvětleného obývacího pokoje se dvěma francouzskými okny.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Magdalena Rochová, Ing. arch. Radek Jaroušek, JRA JAROUŠEK ROCHOVÁ ARCHITEKTI, www.jra.cz)

Byt se nachází v třetím patře námi kompletně navržené rekonstrukce secesního domu s obytnou částí orientovanou do dvora.  Bytový dům se nachází v Praze na Vinohradech v blízkosti Riegerových sadů. Jedná se o standartní blok domů z 19. století. Dům je orientován severní fasádou do ulice a jižní fasádou do vnitrobloku.

Zásadní pro nás bylo zachovaní secesního charakteru domu, který se objevuje, jak v exteriéru, tak v interiéru. Hodnotné secesní prvky jako velké dvoukřídlé vstupní a interiérové dveře, vysoké stropy, teracové schody s ornamenty, zábradlí schodiště, špaletová okna směrem do ulice včetně parapetního obkladu, velké parkety, ornamentální štuky, zábradlí lodžií jsme se snažili zachovat či nahradit replikami. Nové prvky byla navrženy tak, aby nekonkurovaly secesnímu charakteru domu, ale čistě a klidně ho doplňovaly. Důležité byli pro nás i společné prostory v domě, které byly detailně navrženy.

Jednotlivé byty byly původně dispozičně komplikované, mnohokrát v průběhu let také různě měněné a zanesené.

V čtyřech patrech jsme navrhli jednotnou dispozici se dvěma podobně velkými byty na každém patře. Do tohoto bytu orientovaného obytnou částí do zahrady vstupujeme halou. Obytný prostor je oddělen od haly vestavěnou šatní skříní a je rozdělen na kuchyň, jídelní část a obytnou část. Z obytné místnosti vede chodba, ze které je napojení do šatny, koupelny a do velké ložnice s arkýřem s kastlovými okny, která je orientována do ulice.

Díky výraznějším změnám fasády směrem do dvora, tak došlo k vytvoření prosvětleného obývacího pokoje se dvěma francouzskými okny. Krajní okno bylo protaženo na úroveň podlahy a před něj byl vytvořen nový balkón. Středové okno do obývací částí bylo zvětšeno a protaženo také na úroveň podlahy. Před okno a na nově vzniklý balkón byl použit sjednocující prvek zábradlí, který je inspirován designem původních zábradlí lodžií.

16.03.2018