BACKSTAGE HAIR SALON, BRNO

BACKSTAGE HAIR SALON, BRNO

 

Kadeřnický tým se nebál posunout kreativní hranice svého řemesla, a tak vznikl ojedinělý koncept interiéru, kde je patrné, že zde vzniká umění. Základem bylo prostor prosvětlit a odlehčit od zbytečných příček. Šest zaoblených zrcadel vyzdvihuje plastičnost prostoru. Barevně je interiér laděn do matné černé v kombinaci s ořechovým dřevem a smaragdově zelenou.

(kategorie: Veřejný interiér II; autor: Ing. arch. Ondřej Saida, www.saida.cz; přihlašovatel: STEEZY, s.r.o., www.steezy.studio)

Prolog

Ruka kadeřníkova je spojením dvou světů. Je to dlouhá tradice řemesla s uměleckým duchem. Kadeřnický salon Backstage v centru Brna vede tým stylistů se vzděláním v Londýně, který se nebojí posouvat kreativní hranice svého řemesla. Naším cílem proto nebylo vytvořit jen utilitární prostor, kde bude mít kadeřník vše po ruce, ale spíše chrám, kde je na první pohled patrné, že vzniká umění. A protože umění je do velké míry práce se světlem, dostat ho do prostoru co nejvíce a nechat jej nerušeně proudit, bylo pro zvolený koncept zásadní.

Koncept interiéru

Abychom prostory co nejvíce prosvětlili, odlehčili jsme interiér od zbytečných příček a nechali vyrobit transparentní nábytek na míru. Specifické regálové prvky tvoří ocelové konstrukce v matně černé úpravě, police z ořechového dřeva a vlněný plech ve smaragdově zelené. Regály dělí hlavní část salonu na středovou lounge/čekárnu a stříhací pozice po obou stranách místnosti. Přirozené začlenění jednoduché recepce do jednoho z regálů pak dále odlehčuje celkový dojem z interiéru.

Vyniknout jsme naopak nechali samotné stříhací pozice. Ty tvoří italská kadeřnická křesla a šest zaoblených zrcadel, osazených rovněž do typických ocelových konstrukcí. Na stěny i strop jsme vybrali šedou betonovou stěrku.

Denní světlo, které do salonu proudí okny z ulice osazenými smaragdově zelenými závěsy, bohužel nezaručí správné osvětlení zákazníků. Pro souměrné osvětlení účesů jsme proto nad každé kadeřnické křeslo zavěsili kruhové světlo o průměru 60 cm s neutrální barvou, která nezkresluje přirozenou barvu vlasů a tvoří příznačnou „svatozář“. Kruhová světla, které vychází ze symboliky loga, jsou umístěny i do ulice a do prostoru ulice posílají decentní vzkaz potenciálním zákazníkům. Naopak v přípravné místnosti s mycími boxy je strop osázený podélnými zářivkami, které rovněž navazují na tvarosloví symbolu nůžek v logu salonu.

Vzhledem k okolnímu vizuálnímu smogu na Husově ulici jsme přistoupili k méně nápadnému výrazu celé provozovny směrem do ulice. Vstupní část jsme osadili decentním logem, jinak necháváme mluvit interiér. Když jdete kolem, vidíte jen zelené závěsy po stranách oken, charakteristické regálové konstrukce a práci kadeřníků.

05.04.2021