ATYPICKÝ MEZONETOVÝ BYT V PODOLÍ, PRAHA

ATYPICKÝ MEZONETOVÝ BYT V PODOLÍ, PRAHA

 

Byt vyniká svým půdorysným tvarem, stavební konstrukcí a dnes již netradičním vstupem z venkovní pavlače. Klienti si přáli rekonstrukci a úpravu dispozice, aby prostoru navrátili jeho plnou funkčnost. V interiéru bílé barvy a světlých tónů vynikají původní konstrukce v surovém povrchu a tyrkysový akcent.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Klára Valová, Ing. arch. Eva Mohylová, SMLXL s.r.o., www.smlxl.cz)

Atypický mezonetový byt v Praze v Podolí vyniká svým půdorysným tvarem, stavební konstrukcí i dnes již netradičním vstupem z venkovní pavlače. Klienti nás oslovili s přáním byt v domě ze začátku 90tých let plně zrekonstruovat a dispozici upravit tak, aby prostor mohli plně využívat. V původním dispozičním uspořádání majitelé jeden z nejhezčích pokojů s balkónem díky jeho poloze téměř nevyužívali a sloužil pouze jako sušárna prádla a sklad.

Byt o rozloze 98m2 je situovaný do dvou pater, každé z pater je široké 3.3m a dlouhé 14.9m. Konstrukce bytového domu je železobetonový skelet doplněný betonovými prefabrikovanými panely. Ideou návrhu bylo tyto původní konstrukce očistit a nechat je v surovém, hrubém povrchu. Betonové sloupy a stropy jsme doplnili betonovou stěrkou na podlaze. Jsme velmi rádi, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Původní i nové betonové konstrukce jsme v návrhu doplnili ocelovým zavěšeným schodištěm, botníkem a knihovnou a industriálně laděný interiér pak doplnili elegantními materiály a povrchy na vestavěném i kusovém nábytku – kouřové zrcadlo na digestoři, nerezová dvířka kuchyně, skleněná dvířka a podsvětlené skleněné police knihovny, …

V původním prostorovém uspořádání byla kuchyně umístěna hned za vstupem do bytu z venkovní pavlače. V rámci rekonstrukce jsme toto nevyhovující umístění změnili a nově navržená kuchyně je umístěna na opačné straně dispozice v klidné části bytu a má přímý vstup na balkón. U vstupu je nově prostorné zádveří se šatnou a botníkem a navazuje na komunikační uzel – schodiště. V druhém patře mezonetu je soukromá část – ložnice, koupelna a obývací pokoj s pracovnou. 

Vzhledem ke zcela nevyhovujícímu technickému stavu bytu bylo nutné realizovat veškeré rozvody vody, odpadů i elektro nově. Vyměněny musely být i vstupní dveře a okna. Byt je umístěn pod střechou, což mělo za následek přehřívání prostor v létě. V rámci rekonstrukce byla nově rozvedena klimatizace a střešní světlíky byly opatřeny ochrannou fólií.

Vzhledem k atypickému prostoru bytu jsou i veškeré nábytky atypické – vyrobené na míru truhláři.

Použité materiály

Zádveří

- překližka mořená na černo a na bílo

- ocelový botník – černý lak se skleněnými zády

- skleněné pivotové dveře v černém lakovaném rámu

- posuvné zrcadlo, které skrývá elektro rozvaděč

- věšák zavěšený na ocelových lankách na míru

Vstupní hala

- překližka mořená na černo

- skleněná vitrína s podsvětlenými skleněnými policemi

- ocelové zavěšené schodiště – modrý lak

- kostka z bílé překližky pod schody prochází až do kuchyně

Kuchyně

- vysoké skříně kuchyně - překližka mořená na bílo

- nerezová dvířka ostrůvku kuchyně

- digestoř je zavěšena na lankách a opláštěná kouřovým sklem

- pracovní deska na kuchyni keramická v dekoru kamene

- jídelní stůl je součástí ostrůvku 

- čalouněné sezení na míru, které navazuje na okno a vstup na balkón

Pracovna, obývací pokoj

- knihovna překližka mořená na černo v kombinaci s ocelí lakovanou na černo

- schůdek pod oknem zakrývá topení – materiál je překližka mořená na bílo

- sedací souprava je opět vyrovná na míru

Ložnice

- šatní skříně na míru navazují na vstup do koupelny – materiál překližka mořená na bílo 

- výrazným prvkem ložnice je postel – stávající rám postele jsme nechali přebrousit a namořit, čelo postele je nově doplněno na míru

Koupelna

- je řešena minimalisticky - bílé obklady s tmavými spárami 

- skleněná zástěna sprchy na míru 

- umyvadla jsou posazena na ocelovou konstrukci na míru

05.03.2020