ASERTIVNÍ BYT V KARLÍNĚ, PRAHA

ASERTIVNÍ BYT V KARLÍNĚ, PRAHA

 

Investorka koupila mezonet a sama provedla část rekonstrukce. Autoři řešili obývací prostor s jídelním koutem, koupelny, hernu a ložnici pro dítě v podkroví. Za hlavní dějovou linku si zvolili nadčasovost, mládí, lehký industriál a hodně hravosti. Interiér v neutrálních barvách byl vhodně doplněn dekorem dřeva a pečlivě vybranými doplňky.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Mgr. Vladan Běhal, VLADAN BĚHAL DESIGN, www.vladanbehaldesign.cz)

ZADÁNÍ

Investorka koupila mezonetový byt o výměře cca 72 m2 a sama provedla částečnou rekonstrukci. My jsme dostali za úkol vytvořit obývací prostor s variabilním jídelním koutem, kompletní rekonstrukci obou koupelen, zpracování celého podkrovního prostoru, který má sloužit jako herna a ložnice pro dítě, a vybudovat dostatek úložných prostor. Byt se nachází v pražském Karlíně, takže rozvolněnost a hlavně nový duch moderní doby a změn, které se dole na chodníku překotně odehrávají, prostupuje až nahoru do podkroví, nejvíc ho tam však vnáší majitelka osobně. Museli jsme hledat mladou, nadčasovou, lehce industriální linku, okořeněnou trochou hravosti. 
REALIZACE

Stavebně byl byt zrekonstruovaný teprve před několika lety, takže konstrukčně nebylo nutno sahat k žádným velkým zásahům. Zachovali jsme původní půdorys včetně nové podlahoviny z dubu ve spodním patře. Na stěny jsme nechali aplikovat pro nás typickou betonovou stěrku. Variabilitu jídelního koutu jsme vyřešili jídelním stolem na kolečkách a výklopnou lavicí, která je skryta v dřevěném obkladu zdi. Místo klasické sedačky jsme zvolili čalouněním obložené stěny, ke kterým přiléhají pohovky. Obě koupelny jsme kompletně zdemolovali, změnili půdorys i veškeré vybavení a sanitu, včetně klozetů z Pendolina. :-) 
Půdorys horního patra pro juniora jsme rozčlenili na míru zhotoveným nábytkem a podlahová plocha byla pokryta novým vlněným kobercem. Do realizace projektu jsme také začlenili nově navržené osvětlení. Nové rozmístění nábytku si též vyžádalo změny v elektrických rozvodech, zejména u koupelen a přívodu na klimatizaci v horním patře. 
Celý byt se nám podařilo nejen sladit do jednotné linky, která odpovídá stylu života majitelů, ale zejména díky pragmatičnosti a náročnosti investorky jsme návrhy posouvali esteticky i funkčně kupředu ve více variantách, dokud neřekla "STOP - hotovo".

05.03.2020