05.03.2020

BYT V CIHLOVÉM DOMĚ, PRAHA

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Barbora Jandová a Ing. arch. Karolína Röschl, BÁRKA, www.atelierbarka.cz 

BYT V CIHLOVÉM DOMĚ, PRAHA

Byt ve čtvrtém patře historického činžovního domu s vysokými stropy, špaletovými okny a výhledem do úzkých ulic Vršovic nabízel obrovský potenciál, který investorka se smyslem pro detail vycítila ještě před rekonstrukcí. V interiéru převažuje bílá barva a světlé tóny, které jsou v kontrastu s šedým boxem kuchyně s ještě tmavším ostrůvkem.

Byt v historickém činžovním domě zaujal majitelku na první pohled. Čtvrté patro slibovalo podívanou na okolní domy v úzkých ulicích starých Vršovic, poloha na východ jihozápad pak zase zajímavou hru světla po celý den. Symbolický název ulice na Spojce pak byl pro ni jasným znamením – byt je spojnicí a útočištěm jejích pracovních cest.

Byt si pro sebe pořizovala investorka během rozjeté rekonstrukce developerské firmy. Jejich dispoziční a materiálové řešení jí však nevyhovovalo, a tak hledala někoho, kdo jí pomůže z bytu s velkým potenciálem vytvořit otevřené a lehké místo s kvalitními materiály, a ne dispozičně kopírovaný byt bez těchto vlastností.
Na základě našich předešlých realizací si vybrala právě náš ateliér a projekt plný detailů, kvalitních materiálů a zajímavých prvků mohl začít.
Klientka měla jasnou vizi, která se nám podařila už během návrhu vystihnout a realizace pak navazovala v rychlém sledu. Byt bylo potřeba vyčistit od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít. Staticky se zpevňovaly nosné konstrukce podlah, zvláště v místě skleněné dělící příčky. Během prací se odhalila pěkná klenba v chodbě a cihelné obrazce na stěnách, které jsme po dohodě s investorkou očistily a zachovaly. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo potřeba v celém bytě vytvořit podhled.

Dispozičně je byt řešen jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem je možné byt považovat za 2+1. Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který lze v případě potřeby oddělit jako hostinský pokoj.

V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu. V koupelnách jsou pak vybrány obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahovým vytápěním.
Dlouhá úzká chodba, ve které je zakomponovaná vestavná velká šatní a úložná skříň je zakončena vstupem do ložnice. Tyto kazetové dveře jsou navržené se světlíkem, aby se s chodbou mohla ložnice podělit o ranní slunce. V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní sklo, které investorka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu.

Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou. Malý prostor, který splnil potřebu úložných prostor i místa pro knihy.

Koupelna a toaleta je schovaná za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu – téměř 3 m. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který přizdívkou schoval rozvodné stupačky, do které se vešla nika na odkládání kosmetických potřeb. Kout dělí od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, a vlastně i s jinými detaily v celém bytě.  V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu.
V hlavní obytné místnosti je kuchyně řešena velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a nespočtem úložných prostor. Centrální ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu.
Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v celé dispozici zásadní. Klientka je vášnivá čtenářka, která místo večerů u televize raději tráví chvíle nad knihou. Lavice jí k tomuto koníčku nabízí nespočet možností. Zároveň je lavice úložná, schovává v sobě jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení a současně lavice supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.

Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí výroba stolu dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována Bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů.

Jídelní židle jsou po babičce investorky, které si přivezla ze své rodné země – Rumunska. Citlivým repasem se jim navrátil život a v pražském Vršovickém bytě je kus vzpomínek po rumunské babičce. Mimoto i květinový koberec v obýváku je z rukou malé řemeslné rodinné firmy z Rumunska.
Po komodě v obýváku jsme pátraly dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie. 
Detaily a příběhy při výběru a celé realizace vytvořily z bytu Na Spojce oázu domova pro pracovně vytíženou investorku, která se konečně vrací ráda domů.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše