04.03.2020

RODINNÝ DŮM VE SLIVENCI, PRAHA

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (novostavba)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Michal Gabaš, Ing. arch. Eva Gabaš Rosenová, Ing. arch. Tomáš Beránek, APROPOS ARCHITECTS s.r.o., www.aproposarchitects.com

RODINNÝ DŮM VE SLIVENCI, PRAHA

Konceptem návrhu bylo vytvořit nadčasový dům, který bude svou účelností a jednoduchými výrazovými prostředky odkazovat na své okolí, ale zároveň bude na svém místě působit sebejistě a svébytně. V interiéru se pracovalo doslova s každým volným koutem, například i s jinak obtížně přístupným prostorem pod schodištěm.

Dům pro rodinu s dvěma dětmi, jednou lodičkou, výhledy do rozkvetlých třešní a vodopády ze střešních teras.

Konceptem návrhu bylo navrhnout nadčasový domů, který bude svou účelností a jednoduchými výrazovými prostředky odkazovat na své okolí, ale zároveň bude na svém místě působit sebejistě a svébytně.

Racionálně formovaná hmota rodinného domu je jako loď zakotvena v optimální poloze uprostřed sadu, na parcele, která využívá východní a západní slunce a usměrňuje pohledy z interiéru do vegetací bujícího pozemku, v severní části porostlého vysokými borovicemi a v jižní části ovocnými stromy.

Základní objem domu je umístěn ve 2/3 hloubky pozemku na vzdálenějším konci od ulice a je dále tvarován odebíráním (krytý vstup a terasa rodičů) a přidáváním hmoty (střešní terasa). Tímto principem je dosaženo elegantního členitého tvaru, který je jako socha formován dle potřeb svých uživatelů a zároveň je ve své podstatě blízký jednoduchému, energeticky úspornému a hmotově kompaktnímu kvádru.

Fasáda domu je pojednána šedou omítkou s různou hrubostí a metalickým nátěrem, díky kterému dům lépe zapadá do okolní zeleně. Metalický nátěr byl zvolen, aby bylo dosaženo většího efektu tvarování hmot, světlo se dopadem na lesklý povrch mění a intenzita barvy omítky je tak proměnlivější a různorodější, tím vznikají plochy fasád s různými odstíny. Vykouslé niky a ostění teras jsou naopak navrženy ze světlejších tónů omítek nebo dřevěného obkladu a pomáhají tak prosvětlit kouty domu. Hrubozrnná omítka s metalickým nátěrem v kontrastu se stínícími prvky z hladkého pohledového betonu propůjčuje domu neopakovatelnou měnící se strukturu.

Monochromatická barevnost domu a relativní jednoduchost fasád ctí tradici nedalekých barrandovských funkcionalistických vil a naopak nechává uživatelům volnou ruku při výběru a zařízení barevnosti interiéru.

Střešní chrliče z pohledového betonu odvodňují ploché střechy a při pohledu z interiéru je voda stékající po řetezech živelným obrazem přírody. Povrchy střešních a zahradních palub jsou provedeny z termicky upraveného dřeva.

Estetika a materializace střešní terasy je navržena v kontextu investorem oblíbené poetiky lodní paluby. Komín krbu, který svým tvarem evokuje komín parníku je doplněn kapitánským můstkem s kormidlem připevněným na zábradlí terasy. Kapitán domu má odsud dokonalý přehled a výhled na široké i blízké okolí.

Dispoziční řešení

Dům je na podélné parcele umístěn napříč tak, aby mohl využívat západně-východní orientaci. Větší část zahrady se nachází na západě. Východní část zahrady je komornějšího charakteru se stávajícími vzrostlými ovocnými stromy - třešněmi, u kterých bylo od začátku projektu jasné, že zůstanou zachovány. Vstup z ulice je na západní straně pozemku, kde jsou navržena dvě parkovací stání a jedno stání pro lodičku klienta. Zpevněnou cestičkou projdeme kolem stávající třešně a ocitneme se ve vstupní nice s vestavěnou dřevěnou lavicí.

V přízemí se nachází vstupní zádveří s přidruženými úložnými prostory, pokoj pro hosta (babičku) s koupelnou a WC a dále pak obytný prostor s kuchyní. Z kuchyně je přímý vstup na zahradu a dřevěnou terasu na východní straně domu. Kuchyňský prostor navazující na jídelní část propojuje východní a západní stranu domu a má tak optimální osvětlení po celý den. Obývací pokoj se skrz velkorysé posuvné dveře otvírá do větší západní části zahrady.

Součástí zadání byl i návrh interiéru – tedy kuchyně a vestavěného nábytku. V efektivitě využití každého volného koutu v objektu jsme zašli až tak daleko, že je pracováno i s jinak obtížně přístupným prostorem pod schodištěm, ve kterém není po celé výšce maximální podchodná výška. Z jedné strany – od kuchyně – jsou v kuchyňském frontu umístěny skryté dveře, které vedou do relativně velké spíže, která je částečně pod výstupním ramenem schodiště – to je zde již dost vysoko a jedná se tak o plnohodnotný úložný prostor. Ze strany koupelny v 1.NP je pod schodištěm vestavěna pračka, sušička na prádlo a výsuvné šuple na špinavé prádlo.

Ve 2.NP jsou umístěny dvě ložnice dětí a koupelna, ložnice rodičů s vlastní terasou, koupelnou a šatnou/pracovnou. Dále se zde nachází technická místnost a výstup na střešní terasu. 

Technické řešení

Dům je dle přání investora navržen z "těžkých" materiálů. Obvodové stěny objektu jsou z tepelně izolačních keramických cihel od firmy Wienerberger. Zvenčí i zevnitř jsou omítané, zvenku je dům natřen metalickým fasádním nátěrem šedé barvy.

Stropní desky jsou železobetonové, monolitické. Stropní deska nad 1.NP je pohledová přiznaná se strukturou smrkových palubek, které se vložily před betonáží do bednění. Směr uložení je veden ven za světlem, tak aby prostor působil maximálně otevřeným dojmem. Dřevěné paluby teras jsou orientovány stejným směrem.

Objekt má dřevěná okna s trojitým zasklením. Zastínění velkých oken v 1.NP je pomocí vykonzolovaných pohledových železobetonových kšiltů – vizuálně prodlužují stropní desku objektu ven. Zastínění ostatních oken je pomocí screenových textilních exteriérových rolet v zaomítaných kazetách.

Pochozí vrstva teras domu je realizována z mořeného sibiřského modřínu. Terasy i střecha jsou odvodněny pomocí venkovních chrličů. Ploché střechy domu mají klasickou skladbu. Klempířské výrobky jsou z černého titan-zinku.

Objekt má po celé ploše podlahové vytápění. Podlahy jsou v obytných místnostech z vícevrstvých dubových parket, v prostorách s potenciální vlhkostí je keramická dlažba.

Interiér objektu a vestavěné truhlářské výrobky se drží vizuálně v pozadí – ve velké většině jsou navrženy z bíle lakovaných MDF desek. Prvky interiéru na které jsme chtěli upozornit jsou navrženy z dubové dýhy.

Detaily na fotografiích, včetně kuchyně, schodišťového zábradlí z dubové dýhy, kovového plotu z černých L-profilů s posuvnou bránou a pohledovým betonovým soklem, střešních chrličů, jsou navrženy námi na míru. Na provedení detailů se snažíme klást důraz a patří to k jedněm z našich radostí.

Objekt je navržen i s ohledem na ekologii. Dům je důkladně zateplen a jsou řešeny tepelné mosty mezi interiérem a exteriérem. Zároveň je nakládáno s dešťovou vodou, která je svedena do retenční nádrže na východě zahrady. Odtud je čerpána zpět do objektu a využívána na splachování WC a zálivku zahrady.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše