29.02.2020

KAVÁRNA BESEDA, PLZEŇ

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, spolupráce Ing. arch. Sylva Vlková, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz

KAVÁRNA BESEDA, PLZEŇ

Hlavním požadavkem investora bylo obnovit zašlou slávu” původní kavárny, a to jak z hlediska provozního, tak interiérového. Ze strany památkářů byl velký tlak na renovaci původních dřevěných obkladů, maleb a svítidel. Prostor byl vyčištěn od nefunkčních paravánů a ke kavárně byl připojen sousední kulečníkový salónek.

Hlavním požadavkem investora bylo obnovit „zašlou slávu“ původní kavárny a to jak z hlediska provozní, tak z hlediska výtvarné, nebo interiérové podoby.

Investor tedy vybral nového provozovatele a objednal si u nás studii a projekt interiéru celkové obnovy interiéru kavárny v Měšťanské Besedě.

Ze strany památkářů byl velký tlak na odbornou obnovu a renovaci původních dřevěných obkladů, maleb a svítidel. U zabudovaného a volného  interiéru jsme se dohodli na konceptu vkládání tradičně formovaných prvků se současným detailem a ze současných technologií.

Prostor kavárny byl vyčištěn od nefunkčních paravánů, které prostor zbytečně rozčleňovali a potlačovali jeho původní vážnost a svobodu. Ke kavárně byl připojen sousední kulečníkový salónek – nefukční kulečníková herna byla zrušena a nahrazena dalšími místy pro hosty.

Stávající WC pro hosty prošlo komplexní rekonstrukcí, do dispozice bylo přidáno WC pro vozíčkáře.

V kulečníkové herně byla zrepasována původní terazzová podlaha. V hlavní kavárně pak původní podlaha byla demontována a nahrazena velkoformátovou dlažbou s dekorem terazza. Toto byl jediný ústupek od původního projektu, kde bylo navrženo lité terazzo, které však nemohlo být realizováno zejména z technologických důvodů. Nutno podotknout, že toto řešení bylo schváleno památkáři.

Stejně tak, jako použití tvarově konzervativních, ale jinak ultra moderních křesílek Split od značky TON. Židličky (typ 811) jsou pak z kolekce navržené J. Hoffmanem ve třicátých letech dvacátého století.

Lavice, pult, zápultí, obklady stěn v zadním salónku se drží původních forem, provedení je však moderní. Místo patinované mosazi je např. použit lak imitující mosaz. Rámové obklady stěn mají moderní detail. Do pultu je z důvodu estetické čistoty a jednoduchosti zakomponována speciální chladící vitrína, bez profilového spojení zasklených částí.

Použité materiály:

dubové masivky a dýha na pultu a zápultí a na lavicích, látkové a kožené čalounění na lavicích, kovové podnoží a žulová masivní deska na stoly a pulty, sklo, papírové tapety z kolekce Lavmi, keramická dlažba, malířská technika fládrování – na omítce a některých dřevěných prvcích interiéru.

Za hlavní inovaci našeho návrhu považujeme tvarovou, materiálovou a detailní vyváženost nových a původních interiérových prvků.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše