29.02.2020

RESTAURACE BIG SMOKERS, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I

autor a přihlašovatel:

Pavel Nový a Vít Svoboda, 0,5 STUDIO, www.05studio.cz

RESTAURACE BIG SMOKERS, PRAHA

Kus pravé Ameriky obohatil holešovickou kulinární scénu, majitelé se rozhodli vytvořit pravou barbecue restauraci, a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí. Srdce celé restaurace představuje smoker, neboli velká černá kovová skříň určená k uzení masa a zeleniny, který je umístěn v otevřené kuchyni.

V pražských Holešovicích byla otevřena nová barbeque restaurace BIG SMOKERS. Dvojice Tomáš Oujezdský a Silvie Jackson se zde rozhodli představit ikonické jídlo své milované Ameriky. Pro architektonické řešení oslovili architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z 0,5 Studia.

Zadáním bylo přenést atmosféru barbeque restaurací z USA do Holešovic, a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací. Pro dvojici architektů to byla s Tomášem Oujezdským už druhá spolupráce. Společně vytvořili v roce 2015 návrh interieru oblíbeného letenského podniku, bistra Mr.HotDoG, rovněž vycházejícího z amerického stylu a gastronomie.

AMERICKÝ PIKNIK V DĚLNICKÝCH HOLEŠOVICÍCH

Vizualita amerického barbeque se vyznačuje hned několika prvky, které se v návrhu propisují ve volných interpretacích. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí. Celé stolování pak odkazuje k piknikům. Do atmosféry dělnických Holešovic, plných oprýskaných budov s nedalekým rozpadajícím se Libeňským mostem, se tato atmosféra dobře hodí. Na restauraci nesmlouvavě upozorňuje pronajatý, předimenzovaný billboard s jasným nápisem BIG SMOKERS.

Velkorysá plocha restaurace se dělí na čtyři části, které udávají i jasnou dramaturgii: Jsou jimi denní, vstupní, část s okny do ulice, kde si můžeme prohlédnout nabídku lákavého menu, objednat si a u výdeje si převzít svoji porci na tácu. Samostatnou částí je otevřená kuchyně s barem, zázemím a skladem dřeva. Samotné srdce celé restaurace předstauje smoker, neboli velká černá kovová skříň určená k udění masa a zeleniny, umístěný v otevřené kuchyni. Za ní se v dalším plánu otevírá další prostor k sezení pod světelnou girlandou. V nejvzdálenější části restaurace se nachází intimní červený salonek, poskytující soukromí pro usazení skupin.

Přímo pro restauraci architekti na míru navrhli několik druhů nábytku: stoly, u kterých je možné se napít či osvěžit pivem “na stojáka”, dřevěné piknikové stoly či typické americké stoly z ohýbaných trubek. K nátěru stěn a podlahy zvolili výrazné barevné nátěry, které dobře doplňují dva velké, billboardům podobné, obrazy malíře Alexeye Klyuykova, který také spolupracoval na merchandisingu. Střihy triček, uniformy personálu a čepice navrhly oděvní designerky značky ONEDAY. 

HMATATELNÁ UZENÁ VŮNĚ

Koncept restaurace je založen na masitých pokrmech amerického barbeque. Šťavnatý uzený bůček rozplývající se na jazyku. Příjemně kyselá nakládaná zelenina. Hořké pivní speciály od malých českých pivovarů. To je jen výběr úžasných chutí a jejich kombinací. Kvalitní vepřové, hovězí, kuřecí maso nebo klobásy vlastní výroby nechávají udit při nižších teplotách ve velkém smokeru (udírně), ve kterém se topí dřevem.

Celý proces výroby mohou návštěvníci restaurace sledovat díky otevřené kuchyni. Provoz se blíží jídelně, s tácem je tedy možno celou kuchyni obejít a prohlédnout si, co se děje za pultem.

RACIONALITA S VTIPEM

Dokonalé zpracování při použití nejkvalitnějších surovin, naservírované ovšem v uvolněném stylu. Tak by se dalo shrnout architektonické zpracování interieru restaurace, ve kterém dvojice Nový–Svoboda reagovali na precizní, přesto odlehčený styl restaurace BIG SMOKERS. Architektům se povedlo prostor pojmout racionálně a „nepředesignovat“ jej. Oba autoři se rovněž vyhnuli současným populárním trendům a dokázali posunout design gastro zařízení zase o krok dál.

Výsledkem je nekomplikovaně působící prostředí, ve kterém si hosté mohou pochutnat na ikonickém americkém pokrmu, který je nyní po zastávkách v Berlíně či Kodani, možné ochutnat v maximálně autentické, ale přitom vtipné interpretaci i v Praze.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše