03.03.2019

RESTAURACE CORTO, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I

autor a přihlašovatel:

Mgr. David Marek a Ing. arch. Tomáš Hrubý, spolupráce Ing. arch. Lucie Kastnerová, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz

RESTAURACE CORTO, PRAHA

Investor, který provozuje restauraci v přízemí historického domu v centru Prahy, dostal od majitele možnost otevření další místnosti v suterénu, v prostorách stávajících sklepů. Tato část by měla být přes den využívána na obědy a večer jako vinárna a prostor na různé akce. Současně vznikl i vinný sklep na degustaci vybraných vín.

Investor provozuje restauraci v přízemí historické budovy v Havelské ulici. Majitel domu se rozhodl umožnit mu další gastronomickou příležitost v suterénu domu, v prostorách stávajících sklepů.

Zadání bylo vytvořit restauraci pro hosty, kteří ji budou využívat jak pro obědy (pokud nebude stačit kapacita restaurace v přízemí), tak večer jako vinárnu, nebo bude sloužit k pronájmům na různé akce. Součástí bude i malá vinotéka, respektive vinný sklep pro desgustaci vybraných vín.

Historické klenuté sklepy byly v nedávné minulosti využívány jako sklad různého materiálu, od uhlí po starý nábytek. Byly rozděleny příčkami, stěny a strop nesly stopy zásahů do původní konstrukce, na vyzdívky a opravy zde byly použity různé nesourodé materiály.

Od začátku jsme věděli, že chceme zachovat vše historické a prostor vyčistit od přebytečných vestaveb a nevhodných stavebních zásahů. Příprava nového interiéru byla dobrodružnou, téměř archeologickou prací. Tu jsme objevili kamenný portál, jinde zase velký kámen ve stěně. Původně jsme chtěli otevřít celý prostor sklepu a vytvořit pouze jednu místnost s původní klenbou. Nakonec nám bylo líto jedné dělící příčky, která nesla mnoho stop bývalých proměn sklepů. Části kleneb, kombinace kamene a cihel, průchody v různých výškách. Rozhodli jsme se tuto stěnu ponechat v prostoru, jako dramatickou sochu dělící prostor na dvě části. 

Interiér  jsme doplnili velmi jednoduchým nábytkem, aby nerušil sklepní charakter prostor. Lavice bez čalounění, pouze s pár polštáři, lehké židle, strohé stoly, jednoduché technické zázemí pro personál. U nových prvků jsme nevytvářeli historické repliky, ale použili jsme jednoduché moderní tvary. To se týká i toalet, dveří do zázemí, osvětlení.

Nejvíce jsme si pohráli s osvětlením. Potřebovali jsme variabilně měnit různé atmosféry. Od plného světla pro obědy, intimního osvětlení pro večery, po efektní nasvícení kamenných stěn pro další aktivity.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše