27.02.2019

THE EATERY, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. David Neuhäusl, Ing. arch. Matěj Hunal, NEUHÄUSL HUNAL, www.neuhauslhunal.cz

Vítěz kategorie Veřejný interiér I

THE EATERY, PRAHA

Holešovické bistro svým neobvyklým názvem naznačuje hlavní koncept projektu – jídelna divadlem. Architektura vytváří scénu pro představení, které se odehrává v kuchyni na talíři. Jádrem kompaktního prostoru restaurace je otevřená kuchyně. Neobvyklé použití obvyklých materiálů jasně vymezuje jednotlivé funkce a dává vzniknout novým souvislostem.

Holešovické bistro svým dvojznačným názvem naznačuje hlavní koncept projektu: jídelna divadlem. Architektura vytváří scénu pro představení, které se odehrává v kuchyni i na talíři. Klíčové principy – racionalita, kontrast, přirozenost, střídmost, transparentnost a moderní interpretace české klasiky ­– jsou v souladu s gastronomickou filozofií fine dining podniku.

Dispozice a provoz

Otevřená kuchyně je jádrem kompaktního prostoru restaurace, který lemuje kontinuální čalouněná lavice. Vysoké sezení po obvodu kuchyně umožňuje pozorovat přípravu pokrmů a navázat kontakt s kuchaři. Absenci tradičního baru nahrazuje detašované pracoviště číšníků přímo naproti vstupu do restaurace. Poloprůhledná stěna měkce odděluje vinotéku a neformální šatnu. Racionální organizace všech provozů podporuje jejich přehlednost.  

Materiály

Neobvyklé použití obvyklých materiálů jasně vymezuje jednotlivé funkce a dává vzniknout neortodoxním souvislostem. Odhalení nosných železobetonových konstrukcí definuje převažující přísný charakter, který podporuje pečlivě vybraný mobiliář a analogicky surový heraklit. Tyto dřevocementové desky bez povrchových úprav plní akustickou funkci a také odkazují na kamenný obklad budovy. Obyčejné plotové tvarovky skládané na výšku tvoří mřížku neukončené polopříčky. S monochromatickou syrovostí prostoru pro hosty kontrastuje bílý keramický obklad a nerez gastronomických provozů podtržené minimální grafikou. Záměrně nedokončené sádrokartonové příčky v chodbě tvoří lehce šokující přechod z odstínů šedé k černobílému minimalismu toalet.

Osvětlení

Typy osvětlení podporují daná materiálové řešení a funkce: decentní betonová svítidla vytváří intimní, teplou atmosféru u jednotlivých stolů pro hosty, oproti tomu studené, silné světlo zdůrazňuje hygienicko-technický charakter obsluhujících prostorů. Plošné osvětlení napínanými podhledy v chodbě a na toaletách tvoří silné protiklady s materiály stěn. Podsvícení vinotéky vytváří jemnou hru barev a jedinou „dekoraci“ v prostoru. 

Závěr

Bistro se nachází v přízemí administrativního objektu z devadesátých let, kde původně (a paradoxně) fungoval obchod s interiérovými dekoracemi. Během celého procesu bylo zásadní udržet striktní jednoduchost a jednoznačnost prostoru i principů. Na výsledku bez kompromisů má svůj podíl také takřka ideální, intenzivní spolupráce s budoucími uživateli prostoru.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše