16.03.2018

NALEZENÁ ELEGANCE V BRNĚ

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Václav Navrátil a Ing. arch. Jan Sedláček, SENAA, www.senaa.cz

NALEZENÁ ELEGANCE V BRNĚ

Mladá rodina si koupila prostorný, ale vybydlený byt v klidné části Brna. Z původních prvků zůstaly po rekonstrukci jen dveře a parkety. Bylo nutné upravit nevyhovující dispoziční řešení. Prvky, které bylo možno obnovit zůstaly zachovány a k nim autoři hledali soudobé materiály, které by je vhodně doplnily. Šlo tedy o to nalézt vyváženost starého a nového.

Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost v již značně opotřebovaném bytě není snadné. Architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia SENAA se o to pokusili při rekonstrukci interiéru bytu v Brně - Černých Polích.

Investoři, mladý manželský pár s dítětem, koupili příjemně velký byt o rozloze 110m2, který byl již značně vybydlený a v nevyhovujícím technickém stavu. Z původních prvků, které by se daly použít, zůstaly jen vstupní a interiérové dveře a také dřevěné parketové podlahy. Rozvody topení a plynu byly necitlivě vedeny viditelně po zdech, okna byla již bohužel vyměněna v celém domě za plastová.

Hlavním zadáním bylo upravení nepraktických dispozic a vytvoření dostatečného prostoru a zázemí pro budoucí život čtyřčlenné rodiny. Zároveň jsme společně s investory od začátku mluvili o možnosti obnovy a doplnění původních interiérových prvků a hledání těch soudobých, které je vhodně doplní. Šlo tedy o to, nalézt vyváženost starého a nového.

V průběhu debat nad rozvržením bytu se ukázalo, že velkou potřebu vyvolává nevyhovující umístění jediné koupelny. Také poloha původní kuchyně, která byla oddělená od obytného prostoru, a na ni navazující průchozí ložnice to vše nás vedlo k přehodnocení rozvržení celého bytu.

Z něj jasně vyplynul požadavek na umístění hygienického zázemí blíže do středu dispozice a propojení kuchyně s obytnou částí. Touto změnou vznikly dva dostatečně velké pokoje a také dvě samostatné koupelny. Součástí návrhu je také malá pracovna  a technická místnost s pračkou, sušičkou výlevkou a kotlem.

Byly pečlivě obnoveny a repasovány původní dvojkřídlé dveřen většinou jako pevné vestavné kusy nábytku, doplněné o solitérní pohovky, stolky, komody a designová světla vše v jemných přírodních barvách, které dodávají bytu příjemnou domácí atmosféru.

Z důvodu zachování původního historického charakteru bytu budou v kuchyni, obytném prostoru, pracovně a v dětském pokoji použity stávající dřevěné parkety s rybinovým vzorem, předsíň a koupelny byly sjednoceny dlažbou z velkoformátového kamene.

Byly provedeny kompletně nové rozvody topení, vody, elektřiny. Veliký důraz byl kladen na výběr koncových prvků.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše