16.03.2018

BYT V HAASOVĚ VILE, BRNO

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch Jan Vojtíšek a Ing. arch. Jakub Staník, STUDIO AEIOU s.r.o., www.aeiou.cz

BYT V HAASOVĚ VILE, BRNO

Zadáním pro architekty bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, která byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu. Ústředním motivem opakujícím se v celém bytě je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.

Zadáním bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, zvané Haasova vila a navržené architektem Ernstem Wiesnerem. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, ze které je výstup na hlavní terasu. Stavební úpravy řeší maximální využití prostoru vzhledem k požadavkům investora, a to odstraněním nenosných příček a vložením dřevěného boxu s hygienickým zázemím uprostřed dispozice. Probouráním části nosné zdi dochází k žádoucímu propojení kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje. Vzniká vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě.

Ústředním motivem, opakujícím se v celým bytě, je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.

Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+KK a celkově proměnit byt v prostornější. Proto koncept v mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou rozdělit místnost na ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce. Každá stávající nika či volný prostor byly maximálně využity jako úložný.

Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, v podání slunečních lázní, záhonů s extenzivní či intenzivní zelení (oboje odkaz Wiesnerova záměru), posezení s grilem a dětského koutku. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout "dům se zahradou na střeše".

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše