11.03.2018

APARTMÁNY KONÍRNA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, spolupráce Ing. arch. Petr Požár a Ing. Janka Fujaková, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz

APARTMÁNY KONÍRNA

Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku. V přízemí objektu vznikla restaurace přístupná z areálu zímku i z návsi a v podkroví apartmány hotelového typu. Přáním investora bylo umístit tzv. living koupelnu do samotného obytného prostoru apartmánu. Rekonstrukcí vzniklo bydlení venkovského stylu v zajímavě zvolených barvách.

Objekt bývalé konírny je součástí rozlehlého areálu zámku v Dlouhé Lhotě u Příbrami. Celý areál prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která v poslední fázi zahrnovala též objekt konírny. Malý přízemní objekt se sedlovou střechou, který byl, jak název vypovídá využíván pro ustájení koní – v části přízemí a v části podkroví, pro uskladnění sena a steliva.

Zadání investora bylo v celku jednoduché – na přízemí restaurace s vlastní kuchyní, přístupná z areálu zámku, ale i z návsi a v podkroví pak apartmány hotelového typu. Toto funkční zadání jsem si sami pro sebe doplnili o ambici, vytvořit takový interiér, který bude do jisté míry akcentovat původní využití objektu. Ne snad, že by v podkroví spali hosté na seně, ale spíše najít takové výrazové prostředky a materiály, aby si hosté v interiéru připadali, jako na venkově.

Vzhledem k rozsahu a velikosti objektu, pak u štítových stěn jsou apartmány větší a uprostřed dispozice pak menší. Zvláštním požadavkem investora pak bylo umístění „living koupelny“ do samotného obytného prostoru v případě apartmánů u štítových stěn. Tyto apartmány pak mají ještě další koupelnu...Obytná koupelna obsahuje vanu v prostoru a kout s umyvadlem...

Během rekonstrukce objektu bylo nutné část objektu uborat z důvodu statického poškození, bylo nutné zesilování stropu nad přízemím a to mělo do jisté míry i vliv na použití stavebních materiálů v prostorách apartmánů. Ze statického a provozního hlediska např. nebylo možné použít cementové stěrky na podlahy, které byly v původním konceptu, protože by příliš zatěžovali stropní konstrukci a zároveň hrozilo jejich popraskání...Bylo tedy rozhodnuto o náhradě, a finální podlaha je z vinylových dílců s dekorem imitující beton.

Odhalené krovové prvky z původního konceptu se povedlo zachovat, bylo však nutné jejich ošetření požárními nátěry.

Ostatní interiér je pak kombinací zabudovaných a volných prvků – mezi zabudované patří především obklady a stolky se zásuvkami z kartáčované a namořené dubové dýhy a masivu, a dále lakované skříně v šedém odstínu, které sice vycházejí z historického tvarosloví, ale jsou v zásadě navrženy, jako moderní interpretace.

Prostor pro spaní je od koupelen oddělen skleněnými dveřmi s obložkou – tedy opět moderní a tradiční na jednom místě. Postel je čalouněná kůží a vhodně se doplňuje s ostatním interiérem.

Sedací nábytek je pak od firmy TON. Je kombinací tradičních – léty prověřených židlí a modernějších křesílek a konferenčních stolků.

Hlavní cíl návrhu se povedlo naplnit. Hosté jsou ubytování v podkroví, viditelené krovové prvky dotvářejí atmosféru původního půdního prostoru. Barevná kombinace není příliš tradiční, ale vhodně vyjadřuje záměr autorů, kterým bylo „venkovské bydlení“.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše