01.03.2017

COWORKING OPERO, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II

autor a přihlašovatel:

Maria Maninová a Norbert Gafrik, MAAT, www.naat-arch.eu; Petr Hanousek, AVANTGARDE, www.avantgarde.allyou.net a OPERO s.r.o., www.opero

COWORKING OPERO, PRAHA

Záměrem investorů bylo vytvořit moderní coworkingové centrum nabízející špičkové služby. Historie Štencova domu, kde je umístěno, inspirovala architekty, kteří vytvořili multifunkční sdílený prostor pro práci, networking a společenské akce nedaleko Staroměstkého náměstí.

Investory oslovily je prostory bývalých grafických dílen a ateliérů v blízkosti Staroměstského náměstí, jejichž půdorysné řešení se jevilo jako ideální pro variabilní využití centra. Opero se nachází v dvorním traktu významné architektonické památky v centru Prahy - Štencova domu. Díky členitému uspořádání odpovídaly prostory představě vytvoření různorodých pracovních a pobytových prostředí. Dominantním prostorem je velké atrium, díky kterému jsou přilehlé prostory osvětleny skrz velkoplošné zasklení, čímž vzniká maximální propojení celých hlavních prostor.

Dům byl postaven v letech 1909-1911 podle návrhu architekta Otakara Novotného ve stylu geometrické secese, jehož dvorní trakt je nebývalou industriální architekturou, která sloužila jako tiskárna pro potřeby nakladatele Jana Štence, ve své době nejmodernějšího tiskařského domu v regionu střední Evropy. Rodila se zde zásadní díla české umělecké historie, tříbil společenský život. Po znárodnění byly prostory využívány pro původní účely tiskárny, po restituci prošel objekt rozsáhlou rekonstrukcí. Od druhé poloviny 90.let tu byla centrála a školící centrum firmy s vlasovou kosmetikou. Posledních několik let byly prostory využívány příležitostně pro prezentační akce, přehlídky, výstavy či jako kulisa pro filmaře.

Nakladatelská činnost Jana Štence byla rovněž důležitá tím, že sdružovala významné osobnosti malířů, sochařů a architektů spolku Mánes. Díky jeho vůdčí roli ve spolku se zde scházela jedinečná společnost významných kulturních a společenských osobností jako Max Švabinský, Jan Štursa nebo Jan Kotěra. Hlavním záměrem bylo navázat na slavnou historii domu a vytvořit sdílený prostor pro práci, networking a společenské akce. Místo pro podnikatele z různých oborů a manažery hledající novou inspiraci, zástupce svobodných profesí, firemní či projektové týmy, stejně jako pro podnikatele z regionů, kteří hledají v Praze občasné pracovní útočiště.

Zatímco uliční trakt a vnější fasády dvorních objektů mají zachované původní prvky a detaily, případně byly navráceny do původní podoby při rekonstrukci, vnitřní povrchy a zařízení dvorní části byly upraveny pro potřeby firmy pro vlasovou kosmetiku. Při stavebních úpravách zde byly provedeny změny, které obnášely odstranění některých sádrokartonových předstěn a podhledů, a odhalily původní stavební konstrukce. Vyměněné byly téměř veškeré nášlapné vrstvy podlah, bylo změněno nebo doplněno umělé osvětlení a prostory bylo třeba technicky vybavit. Nově byly vytvořeny zasedací místnosti a kanceláře. Rozmístění požadovaných funkcí nahrává členité prostorové uspořádání. Díky vnitřním atriím a velkým proskleným plochám je v Operu dostatek denního světla. V přízemí, v hale s výškou přes dvě podlaží, se nachází hlavní multifunkční pracovní prostor s volně umístěným nábytkem, který je možné přeskupit nebo odsunout dle potřeby. Místnost s pevnými pracovními stoly je přístupná z prostoru recepce. V přízemí se dále nacházejí různé typy jednacích a konferenčních místností. Přízemní prostory pod galerií v hlavní hale byly upraveny na kuchyňku a hovorny. S druhým podlažím je hlavní hala propojena schodištěm na galerii, která navazuje na kavárnu. Další prostory v tomto podlaží byly rozděleny na prostorné samostatné kanceláře.

Požadavkem investorů bylo vybavit Opero nábytkem a zařízením ve vysokém standardu s nezaměnitelným charakterem a s ohledem na různorodou skladbu členů coworkingu. Výběr se soustředil zejména na přírodní materiály, na podlahy bylo zvoleno dubové dřevo a marmoleum, desky stolů jsou vyrobeny z masivního jasanového dřeva, na podnoží stolů, pult recepce a kavárny byla použita ocel v přírodní černé barvě s bezbarvým lakem. Zajímavým prvkem jsou kryty topení z horizontálních jasanových lamel, které se opakují na několika místech a pod okny do atria v hlavní hale jsou z nich vytvarovány dlouhé lavice.

Výhodou celého objektu je velké centrální atrium, do něhož jsou orientována okna většiny pracovních prostor a kavárny, a do jehož středu byla umístěna Ambroň západní. V teplých měsících bude atrium využíváno jako odpočinková a venkovní pracovní zóna. Menší terasa přiléhá také ke kavárně a k chodbě v druhém podlaží.

Číst více

Partneři

PARTNER PRO KULTURU

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše