16.03.2023

MATEŘSKÁ ŠKOLA TROUBELICE

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Ing. Zuzana Staňková, PROJEKČNÍ ATELIÉR ZUZI s.r.o., www.atelier-zuzi.cz, www.design-zuzi.cz

MATEŘSKÁ ŠKOLA TROUBELICE

Po přístavbě školky bylo nutné změnit i dispoziční členění interiéru, vytvořit tři identická oddělení a zázemí. Koncept interiéru vychází z tématiky nedalekého lesa a zvířátek. Světlé odstíny béžové, šedé a limetkové jsou doplněny výraznou červenou a žlutou barvou.

Obec Troubelice je logickým centrem i pro okolní menší obce (Pískov a Lazce). Pro místní Obecní úřad Atelier ZUZI již v minulosti navrhoval rekonstrukci Obřadní síně i Zasedací místnosti zastupitelstva. Pozitivní zkušenosti byly základem pro další spolupráci – tentokrát návrh interiéru Mateřské školy.

Projekt rozšíření kapacity a dostavby školky byl již hotov, nicméně při návrhu interiéru jsme vstoupili i do dispozičního řešení, které bylo z roku 2016 a již neodpovídalo moderním požadavkům vedení školky.

Kapacita celé školy je velká – více než 80 dětí ve třech odděleních. Stávající budova bude sloužit dětem a v přístavbě jsou umístěny šatna dětí, prostory pro pedagogický personál (ředitelna a sborovna) a zázemí školky (příprava jídel a hygienické zázemí).

Změny dispozice byly dány požadavkem na tři identická oddělení, jež by bylo možné spojit či oddělit dle momentálních potřeb. Tomuto požadavku nebylo možné vyhovět beze zbytku, protože stávající budova je dvoupodlažní. V přízemí je navrženo oddělení předškoláků (zelené „sovičky“), které má svou vlastní ložnici, hygienické zázemí se sprchou a jídelnu. V tomto oddělení jsme navíc navrhli „společenskou“ zónu pro celou školku – divadlo s úkrytem, skluzavkou a hracím „patrem“. Školka často pořádá divadelní představení, kde děti hrají pro rodiče a přátele, a divadlo se tak stalo středobodem, který děti milují pro jeho polyfunkčnost i tajemná zákoutí.

Jednotlivé prostory jsme chtěli flexibilně oddělovat a zároveň napomoci akustice, proto jsme navrhli závěsy na celou výšku místnosti. Prostor je možné rozdělit na tři funkční oddíly bez nutnosti složité manipulace. Jídelní část, která je i pracovním oddělením se židlemi a stolky, navazuje na přípravnu jídel podávacími okny. Ložnice v zadní části přízemí má stálá lůžka doplněná o rozkládací lehátka, uložená ve skladu. Úložné prostory jsou vyřešené samostatnými sklady. Pro ranní „dospávání“ jsme vybrali polohovací měkká křesílka, umístěná volně v prostoru ve všech odděleních.

Nábytek certifikovaný pro školky je promyšleně sestaven do celků dle požadavků výukového plánu hravé školky (centrum čtení, centrum manuální činnosti, centrum výtvarné či hudební).

V patře, přístupném po rozšířeném schodišti, kde jsme zrušili zcela zbytečné a nefunkční schodišťové zrcadlo, jsou oddělení dvě. Snahou bylo navrhnout identické vybavení obou oddělení, což ale nebylo možné z prostorových důvodů.

Oddělení žluté („sluníčka“) a červené („berušky“) mají společnou jídelnu, která částečně může plnit funkci denní místnosti. Berušky v zadní části podlaží pak mají svůj prostor rozdělený závěsem na dvě funkce: denní či pracovní část a ložnici se stálými lůžky, opět doplnitelnou o rozkládací lehátka. Sluníčka, přístupná dveřmi hned u vstupu do jídelny, mají prostor menší, polyfunkční. Spaní je zajištěno na rozkládacích lehátkách, střed místnosti musí zůstat volný pro jejich umístění. Obě oddělení jsou propojena velkými dvoukřídlými dveřmi posuvnými do pouzdra a mohou se tak stát jednou velkou hrací plochou. Každé oddělení má své vlastní hygienické zázemí opět včetně sprchy. Bylo nutno vyřešit prostorový problém s věšáky na ručníčky, pro které jsme navrhli konstrukce na míru, umístěné do středu dispozice koupelen. Certifikovaný nábytek opět odpovídá svým rozmístěním požadavkům na centra činností.

V přístavbě je zázemí pro pedagogický personál školky – pracovna ředitelky a sborovna pro učitelky včetně skryté čajové kuchyňky a hygienického zázemí.

Mateřská školka je umístěna na pozemku v blízkosti lesa na hranicí polí. Tématem pro interiér (i dle názvů jednotlivých oddělení) se tak stal les a zvířátka. Samotná barevnost je navržena ve velmi jemné až monochromatické barevné škále (odstíny břízy, jemně béžové a limetkové) a je střídmě doplněna barevnými akcenty červené (berušky) a teple žluté (sluníčka). Další barevnost přirozeně dodají děti a hračky.

Velkoformátové tapety s motivem lesa a zvířátek vnášejí do interiéru hravost a radost pro dětskou duši. Zvířátka i další motivy lesa a přírody jsou lehce abstrahovány pro podporu dětské fantazie.

Design zázemí pro zaměstnance školky je ve své barevnosti i materiálech odrazem interiéru pro děti, jen tapeta je nahrazena „vážnější a dospělou“ antracitovou.

Součástí zadání pro Atelier ZUZI byl i návrh „obálky“ školy včetně logotypu písma pro exteriérové označení a design oplocení. Barevnost je nyní sjednocená a školka dostala důstojný nadčasový kabátek.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

PARTNER FASHION SHOW

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše