16.03.2023

EDUKAČNÍ CENTRUM ČESKÉ FILHARMONIE

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

kategorie: Veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Pavel Nový a Vít Svoboda, spolupráce Filip Tóth, Jitka Mácová, 0,5 STUDIO, www.05studio.cz

fotograf:
Peter Fabo

Finalista kategorie Veřejný interiér II

EDUKAČNÍ CENTRUM ČESKÉ FILHARMONIE

V neoklasicistní budově Rudolfina vznikl nový prostor, který návštěvníky nadchne, osloví a bude vzdělávat. Různorodost prostředí usnadňuje vnímáni hudby jako takové a poskytuje volné pole pro práci lektorů a jejich rozmanité programy.

Tvorba prostorů Edukačního centra České filharmonie v pražském Rudolfinu začala koncem roku 2018 vyzvanou soutěží, ve kterém zvítězilo 0,5 Studio architektů Pavla Nového a Víta Svobody. Vznikl silný formativní prostor, který návštěvníky nadchne, osloví a současně bude dobře plnit svojí funkci. Kompozice prostoru odpovídá jeho využívání – mimo jiné umožňuje několikafázové edukační programy podle nejnovějších vzdělávacích metod. Snahou architektů bylo navázat na velkorysost a honosnost neoklasicistického paláce.

V návrhu architekti záměrně pracují s různými atmosférami prostoru, které mohou ve struktuře edukačního kurzu působit na vnímání a soustředěnost posluchačů. Různorodost prostředí v jednotlivých úsecích umožňuje jak soustředěné vnímání hudby a sdělovaných informací, tak relaxaci. Povedlo se vytvořit současné prostředí jako autonomní svět, který reflektuje architekturu budovy, kontext České filharmonie a především fenomén hudby. Poskytuje volné pole pro práci lektorů a jejich rozmanité programy. Návrh reflektuje současný pohled na hudební svět a cílí ještě dál, svým estetickým působením vtáhne všechny návštěvníky do probíhajícího programu.

Upravené prostory se nacházejí v přízemí historické budovy, v místě původních pokladen a kanceláří. Zdánlivě nevyhovující prostory se podařilo přizpůsobit jejich nové funkci a na první pohled zásadní limity a nedostatky přetvořit v jejich přednosti.

Vzniklé prostory jsou pojaty nejenom jako místo pro výuku, workshopy a komorní koncerty, ale i jako reprezentativní prostor vhodný pro využití širokého spektra kulturních a vzdělávacích aktivit České filharmonie.

VSTUPNÍ HALA

Hlavní vstup do Edukačního centra je umístěn z ulice 17. listopadu.

Přes předsálí, kde mohou skupiny čekat na příchod lektora, vstupujeme do Vstupní haly, sloužící především jako šatna s kapacitou až 60 návštěvníků. Ta je řešena lehkým rastrem, umožňující samoobsloužení všech příchozích.

AUDITORIUM I

Esteticky silně zpracovaná místnost návštěvníky vtáhne do začínajícího programu. Osvětlení prostoru evokuje noční oblohu – ta stejně jako vážná hudba dává zakusit komunikaci s vyššími sférami. Hlavní děj se pak odehrává na třech výrazně osvětlených zlatých pódiích, která z potemnělého, tmavě modře laděného prostoru výrazně vystupují.

Zlatá barva v podloubích odkazuje k materiálům hudebních nástrojů a akcentuje podium a osobu lektora. Výrazným prvkem je rovněž akustická stěna. Posluchači při programu sedí na taburetech, které se v případě potřeby mohou zasunout do akustické stěny. Též prostor pod podii se dá využít k uskladnění předmětů, například edukačních pomůcek, které tak jsou ihned k dispozici.

FOYER

Světlý prostor foyer tvoří pomyslný předěl mezi jednotlivými částmi programu.

AUDITORIUM II

Auditorium II. je silně variabilní místnost, funguje dobře jako komorní koncertní síň, prostor pro lektorské workshopy i zázemí edukačního centra. Umožňuje v rozdílném prostředí rozvedení témat, která byla otevřena v Auditoriu I. Místnost je osvětlena dostatkem denního světla, strop září zlatou barvu, jedním ze spojujících prvků celé realizace.

Prostor lze přizpůsobit požadavkům konkrétního lektorského programu. Sezení diváků je možné nastavit podle konkrétní scény.

RESPIRIUM

V Respiriu dochází k velkému finále, ve kterém se všechny bodu programu v synergickém efektu složí do smysluplného celku. Průzory do Auditoria I. udržují kontinuitu a celistvost daného programu. Sál slouží k projekcím, tvořivým workshopům či jako prostor pro relaxaci, uvolnění a zpracování zážitku. Návštěvníci mohou sedět na lavicích či taburetech uložených pod nimi, které tak zvyšují kapacitu sálu. Lavice mohou zároveň sloužit jako stoly pro aktivní práci. Efektní dřevěný lamelový strop, v němž je skryto osvětlení, umocňuje estetický dojem místnosti.

Po skončení programu se návštěvníci přesouvají do Vstupní haly a mohou odejít. Všechny prostory Edukačního centra jsou navrženy jako zcela bezbariérové.

Plocha: 350 m2

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

PARTNER FASHION SHOW

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše