16.03.2023

ČESKÝ DŮM BRATISLAVA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Gabriela Kaprálová a Monika Tomšová, ASGK DESIGN s.r.o., www.asgk.cz

fotograf:
Peter Fabo

ČESKÝ DŮM BRATISLAVA

Český dům se přesunul do měšťanského paláce v historickém centru Bratislavy. V přízemí vznikl multifunkční prostor na výstavy, besedy a společenské akce, v patrech jsou kanceláře a jednací místnosti. Koncept interiéru je založen na propagaci a využití originálního českého designu a řemesla.

České centrum v Bratislavě sídlilo donedávna (do. r. 2019) v prostorách budovy České ambasády. Bohaté kulturní a společenské aktivity Českého centra, které se v Bratislavě těší velké popularitě, si zasloužily změnu v podobě samostatného Českého domu, stejně jako je tomu u Slovenského domu (inštitútu) v Praze. Pro nové sídlo byl zvolen půvabný, avšak nevelký renesanční měšťanský dům v Prepoštské ulici č. 6 na pěší zóně historického centra Bratislavy.

Český dům na nové adrese byl v původním stavu slavnostně otevřen v rámci 30. výročí Sametové revoluce v listopadu 2019. Tento památkově chráněný objekt ze začátku 17. století byl renovován před cca 30. lety pro kancelářské účely. Pro novou funkci Českého domu bylo zapotřebí ho nově stavebně upravit a re kolaudovat v souladu s novým funkčním využitím společensko-kulturního centra se shromažďovacími prostory pro veřejnost.

Zadání klienta bylo vytvořit důstojný a reprezentativní stánek české kulturní diplomacie, který bude přispívat ke komplexní prezentaci České republiky na Slovensku, propagaci kultury, vědy a techniky a jako informační a kontaktní místo pro širokou veřejnost.

Naléhavá potřeba vzniku multifunkčních prostor, ideálně v parteru objektu bezprostředně spojeného s ulicí, a přísná požárně bezpečnostní pravidla byly klíčovými úkoly, které měl návrh stavebních úprav a interiéru splnit. Právě požární požadavky dále formovaly celkový vzhled interiéru včetně použitých materiálů. Kvůli nárokům na nehořlavost materiálů ve vstupní hale a v celé částečně chráněné únikové cestě, byl zvolen perforovaný vlnitý plech a kovové detaily (např. zábradlí) jako hlavní materiál interiérových prvků.

Návrh nového interiéru působí reprezentativně a minimalisticky, jako neutrální obálka, která povznáší renesančního ducha stavby a zároveň nechává vyniknout budoucím akcentům v barvách státní trikolóry a v podobě jemných detailů mobiliáře a informačního systému Českých center. Svým způsobem stísněný prostor působí po rekonstrukci vzdušně, přátelsky, kreativně a moderně díky použitému materiálu nábytku i barevnosti v neutrálním tónu s ohledem na proměnlivou barevnost vystavovaných děl a produktů českého designu.

Zásadní pozornost byla věnována reprezentativním klenutým prostorům v přízemí objektu. Z ulice se vstupuje do uvítací haly s recepcí (někdejšího vjezdu pro kočáry s koňmi). Vlevo od vstupní haly jsme při první obhlídce objektu objevili prostorný sál s klenutým stropem, který má požadovaný potenciál pro víceúčelové využití. Avšak do sálu se původně vstupovalo zezadu, úzkou chodbou.

Vstup do sálu za rohem nebyl pro budoucí účely vhodný a z hlediska historického nedával žádnou logiku. I proto jsme se rozhodli zapátrat v archivu městského úřadu na ochranu památek (MUOP). Průchod mezi halou a přilehlým sálem se nám povedlo objevit nejenom ve starých dokumentech a dobových fotografiích z 19. století, ale nakonec i opatrným stavebně-technickým průzkumem na stavbě. Po shromáždění dostatečných důkazů nám památkáři dali zelenou pro obnovu tohoto průchodu. Tím však nebylo vše vyhráno. Stavebními zásahy v cca 70.-tých letech minulého století byla významně navýšena skladba podlahy v sále a z ekonomických i statických důvodů nebylo žádoucí jí znovu vybourat. Museli jsme se jako architekti společně se statiky vypořádat s nelehkou situací a najít řešení, jak propojit místnosti s výrazným výškovým rozdílem podlah (cca 70 cm) a zároveň zachovat dostatečně vysoký průchod bez toho, abychom staticky zasáhli do nosné konstrukce klenby s náběhem paty přilehlé lunety. Pro překonání výškového rozdílu jsme ve vstupní hale navrhli schodiště se zaoblenou podestou tak, aby co nejméně překáželo ve směru úniku z budovy.

Multifunkční sál je navržen pro rozmanité společenské účely a nabízí variabilní využití včetně konání výstav, společenských setkání či přednášek. Součástí vstupní haly s recepcí je malý shromažďovací prostor, prezentace a drobný prodej českého designu. Vzájemným propojením obou prostor se povedlo naplno využít potenciál přízemí budovy pro společenské účely, a dokonce je dále rozšířit pomocí navržené window gallery ve výloze za recepcí i do exteriéru ulice. Jsme velmi rádi, že jsme přispěli návrhem parteru ke vzniku fenoménu Prepoštská United (https://www.citylife.sk/festival/prepostska-united-bratislava).

Vestavěný nábytek recepce, lavice a vestavěné skříně za recepcí jsou navrženy z perforovaného a zvlněného bílého plechu na ocelové rámové konstrukci společně s masivní deskou z běleného dubu. Průhlednost, vrstvení a podsvícení konstrukce dodává nábytkům pocit lehkosti a elegance. Nehořlavost materiálů, nápaditost celku, ale i prostorová úspornost s ohledem na útlý prostor vstupní haly byly hlavními kritérii návrhu. Monochromatickou „obálku“ prostor tvoří podlaha z velkoformátové keramiky á la cementová stěrka společně s cementovou stěrkou stěn a kleneb.

Dominantním prvkem parteru, je originální 3 metry dlouhý lustr z ocelových trubek a foukaného opálového skla, které souzní s klenutým prostorem uvítací haly a multifunkčního sálu. Navrhli jsme ho speciálně pro Český dům v Bratislavě ve spolupráci s tradiční českou firmou pro výrobu svítidel LUCIS.

Koncept interiéru Českého domu v Bratislavě je založen na propagaci a maximálním využití originálního českého designu a řemesla, který má důstojně reprezentovat Česko v zahraničí. Další dvě patra, které slouží jako kanceláře s jednacími prostory, jsou navrženy z odlehčeného kancelářského nábytku značky MASTER & MASTER z ocelové tyčoviny v kombinaci s dubovou překližkou opláštěné přírodním marmoleem.

V podkroví je umístěn další multifunkční výstavní a kulturně společenský prostor, který se s ohledem na menší požadavky klienta upravoval minimálně.

Fasáda ČDB prošla dílčí kultivací zejména v parteru. Povrchy byly sjednoceny a byly zde umístěny mobilní výstavní bannery. Součástí výstavních prostor je i plocha výlohy, která funguje jako window gallery a nabízí ukázky chystaných výstav, událostí, či přímo českého umění, často ve spolupráci se sousedícím Domem fotografie.

Interiér ČDB působí vzdušně, demokraticky, přátelsky, přirozeně, kreativně a moderně stejně jako instituce, která v něm sídlí.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

PARTNER FASHION SHOW

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše