16.03.2023

KLIENTSKÉ CENTRUM PSSZ, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Jan Mackovič, MACKOVIČ ARCHITECTURE s.r.o., www.mackovic.cz

fotograf:
Tomáš Souček

KLIENTSKÉ CENTRUM PSSZ, PRAHA

Nevyhovující prostory bylo nutné zmodernizovat a přeměnit na přívětivé prostředí pro styk s klienty. V domě s bohatou historií jsou zachovány některé původní prvky a krásný štukový strop. Tomu je přizpůsoben i návrh konceptu, který vytváří elegantní a harmonický interiér.

Původní dispozičně i esteticky již zdaleka nevyhovující pracoviště pražské sociální správy přetvořit v přívětivé a otevřené prostředí pro styk s klienty. Prostor zpracovat s maximální provozní variabilitou.

Klientské centrum je řešeno v rámci historického 6-ti podlažního objektu se dvěma suterény, jenž se nachází na Praze 1 za OD Bílá labuť v ulici Biskupská (v archivu dohledané původní výkresy jsou datovány do roku 1939). Dům samotný má velmi zachovalou zdobenou uliční fasádu. Dále jsou z původního stavu zachované dílčí prvky jako hodnotný štukový strop ve vstupní chodbě, terrazzové podlahy ve schodišťových prostorech apod. Dům během své existence prošel v interieru velmi necitlivými stavebními zásahy, které jeho podobu velmi negativně ovlivnily. Tato již zrealizovaná rekonstrukce přízemí může být vodítkem následných dílčích rekonstrukcí vyšších pater.

Jako základ konceptu byla zvolena odolná podlaha z terrazza, která unese zatížení tímto typem provozu pro veřejnost a zároveň zapadne do historického objektu (výhodou je mimo jiné bezesparé provedení a vizuální zrnitost ponechávající pocit čisté podlahy i za špatného počasí). V kombinaci s touto šedobílou bezesparou plochou navrhujeme bíle a šedě opatřené stěny a bílé stropy. Funkčním i estetickým motivem jsou plochy s akustickým bílým laťovým roštem, které zajistí potřebnou akustickou kvalitu při často velmi intimních jednáních. Klientské přepážky jsou řešeny kombinací odolných bílých desek z corianu a (kaleného) bezpečnostního skla. Výsledný dojem má působit velmi čistě, transparentně a světle. Převládající bílá barva v interieru dobře vede světlo a zároveň patří ve všech materiálech k cenově nejdostupnějším řešením.

Pro tuto rekonstrukci byly preferovány spíše tradiční postupy a materiály, které při rozumné výši investice zajistí dlouhodobou trvanlivost klientsky velmi vytíženého interieru.

Nejsilnějším momentem řešených prostor je původní zachovaný štukový strop z 1.poloviny 20.století ve vstupní chodbě, který se navržený interiér snaží podtrhnout.

Dalším silným momentem je centrální čekárna, která vznikla za pomoci vybourání původních příček a úprav velikosti stavebních otvorů původních stavebních konstrukcí. Podařilo se tak vytvořit až chrámovým dojmem působící prostor.

450m2

 

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

PARTNER FASHION SHOW

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše