16.03.2023

JEDNACÍ SÁL NEJVYŠŠÍHO SOUDU, BRNO

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Ing. Nikola Krištofiaková, Bc. Terézia Rišková, Ing. arch. David Zaplatil, spolupráce Ing. David Blatecký, ARCH.DESIGN s.r.o., www.archdesign.cz a ADI INTERIÉR s.r.o., www.adint.cz

fotograf:
Jiří Alexander Bednář

JEDNACÍ SÁL NEJVYŠŠÍHO SOUDU, BRNO

Při rekonstrukci jednacího sálu byla zrušena knihovna a navráceny jeho původní rozměry. Interiér je doplněn o soudobé požadavky jak estetického, tak technického řešení. Velký důraz byl také kladen na akustické řešení prostoru. Barevně a materiálově byl interiér přizpůsoben zbytku budovy.

Současná budova Nejvyššího soudu v Brně, ve které působí od roku 1993, byla původně postavena jako sídlo Všeobecného penzijního ústavu. Postavena byla v roce 1932. Od 60. let 20. století zde sídlil Krajský výbor KSČ, v roce 1986 proběhla podle projektu Milana Steinhausera nadstavba mansardového patra a do nádvoří byl vestavěn jednací sál, který byl předmětem rekonstrukce. Sál je situován do dvorního traktu a je umístěn na úrovni 2. nadzemního podlaží. Celý prostor pod sálem je otevřený.

Jednací sál byl v 90. letech minulého století přepažen příčkou, aby se jeho zadní část mohla využít jako Knihovna Nejvyššího soudu. Tím se sál podstatně zmenšil a rovněž vizuálně nepůsobil reprezentativně. Nejvyšší soud ale neměl pro knihovnu jinde místo. Až v roce 2019 byla otevřena nová přístavba ke stávající budově Nejvyššího soudu. V nové přístavbě byla navržena i nová knihovna, tedy bylo možné jednacímu sálu navrátit jeho původní reprezentativní a jednoznačně danou funkci.

Rekonstrukce prostoru jednacího sálu z velké části navazuje na původní provozní a dispoziční řešení, rekonstruovaný prostor je však doplněn o soudobé požadavky jak estetického charakteru, tak technického či řešení. Celá budova je pod památkovou ochranou, tedy bylo nutné přistupovat k návrhu a realizaci s respektem a pokorou.

Technicky netradiční řešení bylo zvoleno pro vzduchotechnické rozvody. Jednotka je umístěna v technickém prostoru pod jednacím sálem, který se nachází ve dvorním traktu. Trubní rozvody VZT jsou ze strojovny vedeny do jednacího sálu pod hledištěm. Samotné vzduchotechnické výdechy jsou pak umístěny v čelech stupňů hlediště, které byly v rámci rekonstrukce rozšířeny.

Velký apel byl také věnován akustickému řešení celého prostoru. Na stěnách jsou umístěny akustické absorpční panely. Panely překrývá různě tvarovaný obklad, který napomáhá k zamezení šíření nežádoucích dozvuků.

Barevností a materiálovým řešením celý prostor navazuje na stávající principy nastavené napříč celou budovou Nejvyššího soudu. Zvolené dekory napomáhají propojit historizující prvky, jako například původní lampy, se soudobým pojetím řešením interiéru.

Jedná se o největší jednací sál tohoto typu v České republice. Nabídne celkem 140 míst k sezení, poradní místnost pro 10 soudců a v neposlední řadě pak prostorné foyer před hlavním sálem.

Autoři: Ing. Nikola Krištofiaková, Bc. Terézia Rišková, Ing. arch. David Zaplatil,

Ateliér: Arch.Design, s.r.o.

Spolupráce: Ing. David Blatecký

Země: Česká republika (Česko)

Město: Brno

Adresa: Burešova 20, 657 37 Brno

Náklady: 31 mil.

Zastavěná plocha: 614 m2

Obestavěný prostor: 5465 m3

 

 

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

PARTNER FASHION SHOW

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše