16.03.2022

BYT S VÝHLEDEM NA TANČÍCÍ DŮM

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Silvie Derner a Václav Derner, CODEIN STUDIO s.r.o., www.codein.cz

fotograf:
Studio Flusser

BYT S VÝHLEDEM NA TANČÍCÍ DŮM

Dům na Janáčkově nábřeží v secesním stylu uchvátil autory již od samého začátku. Při konceptu návrhu se rozhodli otisknout do interiéru osobité kouzlo a grácii řeky, která dům dělí od historického centra. Béžové tóny v interiéru jsou doplněny o elegantní doplňky jako jsou měděná madla, baterie či svítidla.

S klientem italského původu jsme se setkali v době, kdy tento nádherný 140m2 byt nejen čerstvě vlastnil, ale měl již od developera navržené dispoziční úpravy, vybrané povrchy a sanitu.

Samotný dům na Janáčkově nábřeží v secesním stylu nás zachvátil už ve vstupních prostorách, kde skrz barevné vitráže pronikají barevné paprsky do již trochu ošumělého společného schodiště. Těmito „otisky“ na zdech jsme se nakonec i inspirovali při focení samotného bytu (s fotografy ze studia Flusser).

K úpravám bytu jsme byli přizvání opravdu 5 minut po dvanácté, kde na velké úpravy již nebyl čas ani chuť a tak jsme museli naše kreativní uvažování zacílit trochu jiným směrem. Byt nás opravdu ohromil, nejen svou vzdušností a prostorností ale také lokací. Všechny okna obytného prostoru směřují na perly pražské architektury napříč časem. Jeden výhled na Tančící dům, druhý na Emauzy a mezitím šum Vltavy, který dává bytu osobité kouzlo a grácii. Tento pocit elegance nám nicméně v bytě velmi scházel a rozhodli jsme se ho jednoduchými prvky doplnit. Nejvíc nám leželi na srdci nově navržené nízké dveřní otvory do vedlejších pokojů a nevýrazný pocit v již zařízených koupelnách. Nadto vše byli obytný pokoj a budoucí kuchyně oddělené příčkou, kterou se nám jako jedinou podařilo v návrhu „odstranit“ a propojit tak hlavní obytný prostor v jeden vzdušný a velkorysý celek.

Pak přišlo na řadu hledání „konceptu“ abychom vtiskli bytu osobitost a navázali na nějakou historizující linku. Tou se nakonec stali nástěnné latě = linky, které jednak imitovali kazetování dveří, podokenních obkladů a zároveň nám pomohli odpoutat pozornost od různých výšek dveří, překladů a napraží. Tyto nástěnné linky se promítají v celém bytě. Dlouhým prázdným stěnám dodávají dynamiku, v koupelnách jsme díky nim propojili stěny, které byli díky spodnímu obkladu rozříznuté na dva světy.

Ačkoliv měl byt sloužit pro majitele a jeho tátu jako útočiště při častých návštěvách v Praze, nechtěli do vestavného zařízení dávat mnoho financí. Intenzivně jsme hledali způsob, jak oživit laminové skříně a propojit je s duchem místa. Měděnými doplňky jako madla, dřezová baterie či lustry jsme rozbili béžovou „jednolitost“, což byla hlavní barevná preference majitelů.  Postele, koberce a pár solitérů jsme ještě do bytu navrhli dle našeho cítění, hlavní volně stojící prvky jako stůl a sofa si již majitelé vybírali s ohledem na známé italské značky.

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše